Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lezing: Bouwen met natuursteen

19-01-2025

Als museaal educatief centrum biedt Geologisch Museum Hofland regelmatig op derde zondag van de maand lezingen aan. De lezingen worden verzorgd door deskundigen en gaan over geologie, archeologie en aanverwante onderwerpen. De sprekers maken hun kennis en ervaring voor een breder publiek toegankelijk. Op zondag 19 januari geeft drs. Wim Dubbelaar de lezing 'Bouwen met natuursteen'.

Door de eeuwen heen wordt in de bouw gebruik gemaakt van natuursteen. In Nederland beschikken we maar over weinig soorten natuursteen. De belangrijkste is de kalksteen (‘mergel’) uit Zuid-Limburg. Onze buurlanden België en Duitsland beschikken wel over veel steensoorten die geschikt zijn voor de bouw en die zijn vanaf de Middeleeuwen veelvuldig in ons land toegepast. Het gaat hierbij met name om kalksteen, vaak rijk aan fossielen, zandsteen en vulkanische gesteenten zoals basalt en tufsteen. Naast de sedimentaire gesteenten zijn in de laatste 150 jaar ook veel soorten graniet uit Scandinavië geïmporteerd. In deze lezing toon ik u de gesteenten die in bijna iedere stad in Nederland worden aangetroffen en die door de kleur, de mineraalsamenstelling en de fossielinhoud gemakkelijk te herkennen zijn. De voorbeelden zijn met name gekozen uit de steden Utrecht en Amsterdam.

Over de spreker

Na zijn studie in de geologie is Wim Dubbelaar als geoloog gaan werken bij de Rijks Geologische Dienst in Haarlem. Deze Dienst werd laten onderdeel van TNO onder de noemer Geologische Dienst Nederland. Hij was eerst betrokken bij het werk aan de Geologische Kaart van Nederland, schaal 1: 50.000 en later meer gericht op adviezen over natuursteen aan overheidsdiensten. Dat resulteerde onder meer in ca 150 rapportages en publicaties over herkomst en eigenschappen van de in Nederland toegepaste soorten natuursteen.

Enkele publicaties: Steenrijk Amsterdam (1984), Utrecht in steen (2007), Bouwen met Natuursteen (NGV & GEA, 2015), Paleis der gesteenten (2022).

Mergelgrot in Maastricht. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Praktische informatie

De lezing wordt gegeven in het souterrain en beginnen om 14.00 uur.

De lezing duurt maximaal 1 uur en is toegankelijk voor museumbezoekers. Er geldt geen extra toeslag op betaalde toegangskaarten, ook vrienden en houders van de museumkaart volgen de lezingen zonder extra te betalen.

Aanmelding vooraf is niet nodig. Op tijd aanwezig zijn wel.

Bron: Geologisch Museum Hofland

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.