Landgeitenkeuring in het Zuiderzeemuseum

Op de laatste zondag van augustus is de traditionele keuring van Nederlandse landgeiten in het buitenmuseum. Met een verkiezing en ritje in de bokkenwagen is de dag zo gevuld.

Book 1 min

Zondag 28 augustus 2022 vindt in het buitenmuseum de jaarlijkse landgeitenkeuring plaats. Deze stamboekkeuring wordt georganiseerd door de afdeling Noord-Holland van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL). Bok- en geitlammeren, anderhalfjarige bokken en geiten en volwassen dieren worden gekeurd door gekwalificeerde keurmeesters. Kinderen kunnen verder in een bokkenwagen een rondje om de kerk maken.

Landgeitenkeuring. Foto: Zuiderzeemuseum.

Wedstrijd

Behalve de keuring vindt tijdens het dagvullende programma ook de verkiezing van het mooiste dier plaats. De winnaars in de categorie├źn bok- en geitlammeren, anderhalfjarige bokken en geiten en volwassen dieren gaan met een beker naar huis.

Gezichtsbepalend

De Nederlandse landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve, buitenlandse rassen heeft de Nederlandse landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren over. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer tweeduizend geiten en tweehonderd bokken ingeschreven in het stamboek van de LFNL.

Kijk voor meer informatie op de website van het Zuiderzeemuseum.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN