Kunstproject De Elementen op vier locaties in Aalsmeer

Aalsmeer staat bekend om bloemen en water, maar deze zomer spelen meer ‘elementen’ een belangrijke rol in het dorp. Op vier locaties is bijzondere (buiten)kunst te zien. Ook worden de komende maanden diverse activiteiten georganiseerd rond het thema De Elementen.

Grote sculpturen volgens de principes van de Sogetsu Ikebana kunst. Verstilde installaties over de relatie tussen mens en natuur. Kindertekeningen met een blik op de toekomst. En foto’s waarin de elementen in vele hoedanigheden voorbijkomen. Het is een greep uit de kunstzinnige activiteiten die deze zomer in Aalsmeer te ervaren zijn. Alles speelt zich af rond de vier klassieke elementen: aarde, lucht, vuur en water. Vrij vertaald naar Aalsmeer spelen deze elementen een grote rol. Zonder aarde geen bloemen, zonder water geen Westeinderplassen, zonder wind en vuur geen groei.

Flower Art Museum – Sogetsu ikebana object

Impuls voor cultuur

Kunstproject De Elementen is een samenwerking van zes culturele organisaties: de bloemenmusea Historische Tuin en het Flower Art Museum, Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer, Stichting de Werkschuit, Fotogroep Aalsmeer en het Cultuurpunt. Samen hebben zij een project bedacht dat het culturele leven na de leegte van het afgelopen jaar weer een impuls wil geven.

In de Historische Tuin en in de tuin van het Flower Art Museum zijn sculpturen te zien van de Sogetsu Ikebana Branch Nederland. Deze kunstenaars werken volgens de artistieke principes van de Japanse kunstvorm ikebana. Hun sculpturen en installaties zijn even kunstig als doordacht. In de tuin van het Oude Raadhuis worden installaties getoond van kunstenares Mireille Schermer. Zij maakt elke maand een nieuwe creatie waarmee ze de verbinding zoekt tussen kunst en natuur. Binnen in het Oude Raadhuis is de tentoonstelling ‘Toekomst’ van de Vereniging Amstelland Kunst.

Historische Tuin – Sogetsu ikebana object. Foto Anton Temme

Activiteiten

In de bibliotheek in Aalsmeer-Centrum is vanaf 17 juli een expositie van Fotogroep Aalsmeer. Dertien leden tonen hier hun interpretatie van het thema De Elementen in fraaie beelden. Kinderen uit de talententekenklas van Stichting de Werkschuit zetten hun ‘schuilhut van de toekomst’ op papier. Het resultaat is te zien in de echte schuilhut in de Historische Tuin. Kinderen worden ook betrokken door een basisschoolproject van Cultuurpunt Aalsmeer.

Van juli tot en met begin oktober zijn er diverse activiteiten rond het kunstproject. Zo vinden er workshops plaats, is er op 15 augustus een culturele Happen & Stappen in samenwerking met de lokale horeca en is het project onderdeel van de Kunstroute Aalsmeer op 18 en 19 september. Ook kan iedereen tot eind augustus meedoen aan een fotowedstrijd.

Actuele informatie is te vinden bij de deelnemende organisaties en op Facebook en Instagram van De Elementen Aalsmeer: https://www.instagram.com/kunstprojectaalsmeer/ en https://www.facebook.com/KunstprojectAalsmeer/.

Oude Raadhuis – onderdeel installatie Mirelle Schermer. Foto Cobofoto

Bron: Flower Art Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.