Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren – 16e en 17e eeuw

Directeuren van belangrijke kunstmusea in Nederland nemen je mee in hun fascinaties voor wereldberoemde kunstenaars en de kunstgeschiedenis van de oude meesters uit De Nederlanden. Met de directeuren van o.a. het Rijksmuseum, Mauritshuis en Museum Boijmans Van Beuningen.

Wil je al tijden kunstgeschiedenis studeren en komt het er maar niet van? Zou je vaker een museum willen bezoeken, maar lukt het steeds niet? Heb je Netflix inmiddels wel uitgespeeld? Schrijf je dan nu in voor deze collegereeks en krijg elf weken les van de grootste kunstkenners in Nederland!

Voor deze nieuwe online collegereeks verwelkomen wij directeuren van de bekendste Nederlandse musea om hun liefde voor oude meesters uit De Nederlanden met ons te delen. Deze reeks is een vervolg op de succesvolle eerste online kunstreeks over moderne en hedendaagse kunst die in de periode van de ‘corona-avondklok’ door een grote groep deelnemers met enthousiasme werd gevolgd. In de hooggewaardeerde reeks leerden we van beroemde museumdirecteuren dat anders kijken, je leert meer te kunnen zien. Er ontstond een prachtig kunstmozaïek van Turner en Van Gogh tot Kaersenhout en Dijkstra. Een belangrijk inzicht uit die reeks was het besef dat de besproken kunstenaars op de schouders van reuzen staan. En die reuzen – de oude meesters uit de 16e en 17e eeuw – komen aan bod in deze nieuwe reeks.

Je krijgt les van de museumdirecteuren van onder meer het Rijksmuseum, Frans Hals Museum, Boijmans van Beuningen, het Mauritshuis, Centraal Museum Utrecht en het Bonnefanten. Zij delen hun persoonlijke fascinaties voor een kunstenaar en vertellen over de meesterwerken die zij voortbrachten en de periode waarin de werken tot stand kwamen. De directeuren nemen ons mee langs de schoonheid, de betekenis en de invloed van de oude meesters in hun eigen tijd en op latere kunstenaars.

Na het volgen van deze reeks heb je nog meer waardering voor wat een onvoorstelbaar grote schoonheid en vakmanschap schilders uit de 16e en 17e eeuw hebben voortgebracht en zie je welke enorme invloed ze hebben gehad op latere kunststromingen. We starten bij Jeroen Bosch en gaan in vogelvlucht langs meesters uit vooral De Nederlanden en maken soms uitstapjes naar Italië, Spanje en Frankrijk. Leer meer over de technieken, het leven en de invloed van Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Judith Leyster, Peter Paul Rubens, Jan Steen en – bijvoorbeeld – Johannes Vermeer en ontdek de betekenis van hun werken.

Bron: The School of Life

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.