Kruiswegwandeling langs Volendammer erfgoed

Ook dit jaar kan men in de periode tussen Aswoensdag en Pasen weer de Kruiswegwandeling maken door Volendam. De wandeling voert langs 150 jaar oude religieuze schilderijen, die de lijdensweg van Jezus Christus afbeelden.

Lees volgende activiteit

In Volendam kunt u dit voorjaar voor de vierde keer de Kruiswegwandeling lopen. De 150 jaar oude kruiswegstaties van de Sint Vincentiuskerk, die behoren tot het Volendammer erfgoed, worden in de Vastentijd – de zes weken durende voorbereidingstijd naar Pasen – in Volendam neergezet. De kruisweg bestaat traditioneel uit veertien staties (schilderijen), die de lijdensweg van Jezus Christus in beeld brengen.

Wandelend door het centrum kunnen mensen kennis nemen van de afbeeldingen op de staties en van de eigentijdse teksten die erbij staan. Daarnaast staan op een aantal plaatsen langs de route beelden en afbeeldingen die bij de staties aansluiten. Wandelaars uit het hele land komen jaarlijks speciaal voor de Kruiswegwandeling naar Volendam toe.

Kruiswegstatie in de kerk. Foto via de Facebookpagina ‘Kruisweg in Volendam’, met dank aan Heyme de Wit.

Praktisch

De Kruiswegwandeling is te lopen vanaf Aswoensdag 6 maart tot en met Tweede Paasdag 22 april. De wandeling start bij Zorgcentrum Sint Nicolaashof aan het Sint Nicolaashof 1 in Volendam. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en eindigt bij Art Hotel Spaander aan de Haven 15-19 te Volendam. Zowel bij de start en het einde van de route, als bij de plaatselijke VVV zijn gratis brochures met de route verkrijgbaar.

De route is rolstoelvriendelijk en beschikt onderweg over voldoende horecagelegenheden om uit te rusten. Parkeergelegenheid is aanwezig aan de Parallelweg en achter Art Hotel Spaander. Ook is er een overdekte parkeergarage aan de Boegstraat, die op loopafstand van Zorgcentrum Sint Nicolaashof ligt.

De wandeling door Volendam is een initiatief van de familie Kras, de Parochie HH Maria en Vincentius en een groep enthousiaste vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op de website van de R.K. Parochie van de HH Maria en Vincentius, op de Facebookpagina van de Kruisweg of bekijk de uitnodiging voor de Kruiswegwandeling.

Written by:

Other posts by

Oneindig Noord-Holland maakt verborgen verhalen zichtbaar samen met:

Bekijk het gehele partneroverzicht