Kookpotten en kanonnen

Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Kom dan naar Fort K’ijk bij Uitgeest. Ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het ‘kiekeboe’ kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd.

Rondleidingen Fort bij Krommeniedijk (Fort K’IJK)

Fort bij Krommeniedijk heet nu Fort K’IJK. In Belevingscentrum Fort K’IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen u via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. Binnen in de Theeschenkerij staat de koffie klaar. In een deel van het fort hebben jongvolwassenen met autisme een fijne woonplek. Rondom het fort liggen uitgestrekte weilanden, broedgebied en leefgebied van allerlei diersoorten. Bekijk een filmpje over Fort K’IJK.

Fort bij Krommeniedijk was tussen 1897 en 1956 in gebruik als vestingwerk, samen met een fortwachterswoning en een genieloods, bestemd voor opslag. Volgens de bezettingsstaat uit 1920 bood het Fort bij Krommeniedijk onderdak aan maximaal 296 militairen.

Kookpotten en kanonnen

Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Kom dan naar Fort K’ijk bij Uitgeest. Ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het ‘kiekeboe’ kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd.

Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en nu opengesteld voor publiek. De gidsen hebben een persoonlijke binding met deze plek en kunnen je er smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over vertellen. In de keuken staan nog drie kookpotten en originele pannen, je zou er zo aan de slag kunnen.

Fort K’ijk is onderdeel van de beroemde Stelling van Amsterdam en ligt prachtig aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Je kan bij een bezoek ook genieten van een versnapering in de Theeschenkerij en een audiotour volgen, over de Stelling en de omliggende natuur . Kortom, Fort K’ijk is een bezoek meer dan waard.

Eten & Drinken

De Theeschenkerij bij het fort is geopend op zaterdag en zondag van 10.00 -16.00 uur. Deze horeca plek wordt gerund door de bewoners van het fort. Een gedeelte van het fort is namelijk een woon-trainingscentrum van De Heeren van Zorg voor jongvolwassenen met autisme. De jongeren heten je van harte welkom in de comfortabele theeschenkerij. Reserveren www.fortkijk.nl

Praktische informatie:

Datums: 23 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november
Tijd: Van 13:30 tot 14:45
Kosten:
€ 7
€ 7

Bron: Forten.nl

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.