Jeroen Henneman: Het leven der dingen

In de tentoonstelling Jeroen Henneman – Het leven der dingen belicht Museum Kranenburgh het omvangrijke oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar. Het eigenzinnige en vaak experimentele werk van Henneman (Haarlem, 1942) laat zich niet indelen bij een bepaalde stijl of stroming en varieert van installaties en grote sculpturen tot tekeningen en schilderijen. Met zijn werk deelt Henneman zijn verbazing over de triviale dingen in de wereld en zoekt hij naar de grenzen van optische waarneming.

Book 1 min

Kunstenaar Jeroen Henneman (Haarlem, 1942) verstaat de kunst om zich te blijven verbazen over de wereld om hem heen. Onbevangen verwondering, humor en – soms letterlijke – licht- en luchtigheid, maar ook een gretig-onderzoekende geest die de grenzen van de optische waarneming bevraagt: ze vormen constanten in Hennemans werk en typeren tegelijkertijd de mens Henneman. Zijn sculpturale werk, maar ook zijn installaties, schilderijen en tekeningen getuigen van een open blik en belangstelling voor zowel de grote schaal van de openbare ruimte en de stad als de wijze waarop ons oog er geleid wordt door het kleinste detail.

De tentoonstelling past in een serie van tentoonstellingen die Museum Kranenburgh organiseert over beeldend kunstenaars die met hun werk én als multitalenten unieke posities innemen in het Nederlandse kunstenveld, zoals Armando, Han Bennink en Aat Veldhoen; meervoudig getalenteerde kunstenaars met een gedurende vele jaren opgebouwd, groot oeuvre waarin persoonlijkheid, eigenheid, nieuwsgierigheid en experiment samenkomen.

De Kus, Jeroen Henneman, 1982. Het beeld is te zien op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost.

Jeroen Henneman heeft vanaf omstreeks 1960 een volstrekt uniek oeuvre opgebouwd, bestaande uit installaties, tekeningen, schilderijen en sculpturen. Een groot aantal werken van zijn hand kreeg een plek in de openbare ruimte. Ook maakte hij theatervoorstellingen en televisieprogramma’s en illustreerde hij boeken. Henneman maakte nooit deel uit van een bepaalde kunststroming of groep van gelijkgestemde kunstenaars.

De tentoonstelling omvat een selectie van autonome kunstwerken uit het oeuvre van de kunstenaar, van omstreeks medio jaren 1960 tot zijn meest recente werk. De selectie is tot stand gekomen in nauw overleg tussen artistiek directeur Museum Kranenburgh, Colin Huizing en Jeroen Henneman en is van te zien in Museum Kranenburgh. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Bron: Museum Kranenburgh

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN