‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven

Van Gogh was niet alleen kunstenaar, maar ook een gepassioneerd briefschrijver. Hij maakte in zijn brieven vaak schetsen van werken waar hij mee bezig was of die hij net voltooid had. De brieven worden zelden getoond vanwege hun kwetsbaarheid. Vanaf 9 oktober heb je de unieke kans om ruim 40 prachtige brieven van dichtbij te bekijken, in combinatie met beroemde werken als 'De slaapkamer', 'De zaaier' en 'De aardappeleters'.

Vincent van Gogh was niet alleen kunstenaar, maar ook een gepassioneerd briefschrijver. Hij schreef meeslepend over alles wat hem bezighield: zijn dromen en teleurstellingen, zijn liefdes, vriendschappen en ruzies, en over het gevecht tegen zijn ziekte.

Meekijken met de kunstenaar

Hij schreef ook veel over zijn allesoverheersende wens om kunst te maken. Hij maakte in zijn brieven vaak schetsen van werken waar hij mee bezig was of die hij net voltooid had. Deze brieven geven het gevoel dat je over de schouder van de kunstenaar meekijkt bij het werkproces.

In de tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven zie je een selectie van ruim 40 brieven in combinatie met wereldberoemde schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh zoals ‘De slaapkamer’, ‘De aardappeleters’ en ‘De zaaier’.

De brieven zijn een belangrijke bron om Van Gogh als mens beter te begrijpen. Hij schreef over onderwerpen waarmee iedereen zich kan identificeren, zoals zijn visie op het leven, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis.

Het Van Gogh Museum bezit het grootste deel van de brieven – meer dan 800 – die Vincent van Gogh schreef, de meeste aan zijn broer Theo. Vanwege de kwetsbaarheid worden deze documenten slechts zelden getoond.

Beeld: Van Gogh Museum

Meer brieven

In 2009 verscheen de complete correspondentie van Vincent van Gogh in een zesdelige boekeditie en online op www.vangoghletters.org.

In 2018 is de podcast Van Gogh belicht: de brieven gelanceerd waarin bekende Nederlandse schrijvers, acteurs en muzikanten voorlezen uit de brieven en vertellen wat haar of hem persoonlijk raakt. Beluister hier de podcast.

Bron: Van Gogh Museum