Rondleiding: bijzondere bibliotheken

Op 10 juli vindt er een combinatie van rondleidingen plaats door twee bijzondere bibliotheken van Amsterdam: de oude Joodse bibliotheek Ets Haim en de Bibliotheca Philosophica Hermetica Collectie van de Embassy of the Free Mind.

In het Joods Cultureel Kwartier en de Embassy of the Free Mind zijn dit jaar twee tentoonstellingen over Kabbala te zien. De tentoonstelling Kabbala – de kunst van de joodse mystiek (t/m 25 augustus, Joods Cultureel Kwartier) toont de vele aspecten van kabbala in onverwachte combinaties van eeuwenoude objecten en moderne kunstwerken. De tentoonstelling Kabbala en Alchemie (13 jun t/m 19 oktober, Embassy of the Free Mind) verkent het fenomeen ‘Cabala chymica’: een alchemistische kijk op kabbala.

Op beide locaties bevinden zich bijzondere bibliotheken: de Bibliotheca Philosophica Hermetica Collectie van de Embassy of the Free Mind en Ets Haim – Livraria Montezinos, de oudste nog steeds actieve joodse bibliotheek ter wereld, in het Joods Cultureel Kwartier. Tijdens de tentoonstelling Kabbala en Alchemie zijn bijzondere handschriften en drukken uit de collectie van Ets Haim te zien.

Om de speciale band tussen deze twee bibliotheken en de tentoonstellingen te benadrukken worden rondleidingen georganiseerd op beide locaties. Tijdens de ochtendrondleiding (10.30-11.30) wordt Ets Haim bezocht, en ’s middags (13.30-14.30) de Bibliotheca Philosophica Hermetica.

Ets Haim. Via Joods Cultureel Kwartier.

Praktisch

Locatie: Portugese Synagoge. Mr. Visserplein 3, Amsterdam
Datum: 10 juli 2019
Tijd: 10.30-11.30 uur JCK, 13.30-14.30 EFM
Combiticket: €15,00 plus reguliere entreeprijzen JCK en EFM