Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

HVHB-minisymposium: ‘Hoe vertel je het verhaal over het verleden’

17-05-2024

Naar aanleiding van het verschijnen van nummer 200 van HeerlijkHeden organiseert de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) op 17 mei het minisymposium ‘Hoe vertel je het verhaal over het verleden’. De redactie van Oneindig Noord-Holland is hier aanwezig om een presentatie te verzorgen over het online vertellen van historische verhalen.

Onlangs verscheen nummer 200 van HeerlijkHeden, het kwartaaltijdschrift van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB). Daar is de vereniging trots op, maar tegelijk beseffen we dat er honderden historische tijdschriften verschijnen, in allerlei uitvoeringen en gericht op tal van doelgroepen.

Naar aanleiding van het verschijnen van nummer 200 houdt de HVHB op 17 mei een minisymposium waarop we kijken wat we kunnen leren van andere historische tijdschriften en instellingen. Hoe brengen zij het verhaal over het verleden? Hoe weten zij emoties, gevoelens en gedachten van onze voorouders op inzichtelijke wijze aan hun doelgroep uit te leggen? Welke middelen zetten ze in, en hoe weten ze het verleden een plek te geven in het heden?

HeerlijkHeden nummer 200. Foto: HVHB.

Programma

15 uur: inloop, koffie / thee

15.30-15.45 uur: Welkom door Wim Gohres, voorzitter HVHB, en door Patrick Vlegels, afdelingsmanager Archieven en Collecties het Noord-Hollands Archief, plus een korte toelichting op de werkzaamheden van het NHA.

15.45-17.15 uur: Lezingen (elk ca. 10 minuten), vragen en discussie.

  • Arjan Nobel, hoofdredacteur Historisch Tijdschrift en Tijdschrift voor Geschiedenis, en universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de UvA, gespecialiseerd in onder meer publieksgeschiedenis.
  • Cindy Eijspaart, programmamanager Geschiedenisfestival, een initiatief van Historisch Nieuwsblad. Doorgaans wordt het festival in Haarlem gehouden. Wat wil dit festival ons vertellen? En waarom?
  • Laura van der Wijden, directeur Verwey Museum Haarlem. Hoe vertelt dit (plaatselijke) museum zijn verhaal? Heel anders dus dan een tijdschrift.
  • Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts de Vries van Oneindig Noord-Holland. Ook heel anders dan een tijdschrift: hoe vertelt dit online platform verhalen over het verleden?

17.15-18.00 uur: napraten onder het genot van een hapje en een drankje

Aanmelden

Het symposium vindt plaats bij het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem.

Opgeven bij jaapverschoor.hvhb@gmail.com. Wees er snel bij; er is plek voor ongeveer 75 mensen en vol is vol.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.