Hoed op voor Rembrandt

In de tentoonstelling 'Hoed op voor Rembrandt!' zijn er hedendaagse fotoportretten van kinderen te zien in combinatie met Rembrandts etsen. In deze kunstwerken komen de mooiste, gekste en meest extravagante hoofddeksels voorbij. Kinderen van basisscholen uit Amsterdam ontwierpen een hoed en zijn door fotograaf Marije van der Hoeven geportretteerd. De tentoonstelling 'Hallo Rembrandt!' Inclusief de serie ‘Hoed op voor Rembrandt’ is in Museum Het Rembrandthuis te zien van 19 december 2020 t/m 11 april 2021.

‘Hallo Rembrandt!’ is een actieve tentoonstelling voor jonge ontdekkers van 7 tot 12 jaar. Leer Rembrandts meesterwerken kennen door te kijken en te doen. Probeer Rembrandts belichting uit, bekijk uit hoeveel lagen een schilderij werd opgebouwd, of duik in een pigmentenkast met alle pigmenten die Rembrandt gebruikte om zijn verf mee te maken. Wist je bijvoorbeeld dat schilders vroeger loodwit gebruikten, terwijl we nu weten dat het heel giftig is? Via verschillende interactieve elementen als digitale schermen en een photobooth met Rembrandteske belichting leer je Rembrandts werkwijze beter kennen. Een bezoek voelt al vanaf het begin als een avontuur.

Rembrandt, Man met breedgerande hoed, 1630. Collectie Museum Het Rembrandthuis, objectnummer 210

Hoed op voor Rembrandt!

Aanvullend op ‘Hallo Rembrandt!’ zijn er hedendaagse fotoportretten van kinderen te zien in combinatie met Rembrandts etsen. In deze kunstwerken komen de mooiste, gekste en meest extravagante hoofddeksels voorbij. De fotoserie kwam tot stand in het meerjarige kunstproject ‘Hoed op voor Rembrandt’ van Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School. Kinderen van basisscholen uit Amsterdam ontwierpen een hoed en zijn, in de geest van Rembrandt, door fotograaf Marije van der Hoeven geportretteerd. De resultaten zijn vrolijk, ontroerend en verrassend. De kinderen zijn trots en denken na over wie zij vroeger zouden zijn geweest.

Hallo Rembrandt! is geïnitieerd en samengesteld door het Mauritshuis, Den Haag en was daar te zien in de zomer van 2019.

Bron: Museum Het Rembrandthuis