Historisch Café: Patriciërs, pachters en pannenkoeken

Op woensdag 20 maart vindt er een Historisch Café in Naarden plaats, met als thema de geschiedenis van het dorp Lage Vuursche.

Lees volgende activiteit

Frits Booy spreekt over de geschiedenis, de min of meer bekende inwoners, de historische gebouwen en de toeristische attracties van het dorp Lage Vuursche. De strijd om de turf en om het grensgebied tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland speelde zich deels in dit gebied af. Het dorp is pas in de 17e eeuw ontstaan bij een landgoed dat later Drakenstein zal gaan heten.

Lage Vuursche heeft zich ontwikkeld dankzij inspanningen als ontginningen, schapenhouderij en bosbeheer van vele voorname heren, zoals de heren Van Nederhorst en Van Niel, en hun pachters en arbeiders. Na hen hebben nog andere bijzondere personen in Lage Vuursche gewerkt en/of gewoond, o.a. op nog steeds bestaande landgoederen. Sommigen van hen, zoals prins Friso van Oranje, zijn begraven op het plaatselijke kerkhof. Daarnaast zien we de ontwikkeling van een boerderijendorp tot een beroemde plaats met mooie boswandelingen, goede pannenkoekenrestaurants en ander vertier als een grote midgetgolfbaan.

Weg van Hilversum naar Baarn, in de omgeving van Lage Vuursche. Via Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief, fotonummer NL-HlmNHA_559_02036_A.

Praktisch

Het Historisch Café vindt plaats op woensdag 20 maart 2019, aanvang om 20.00 uur in deMess, aan het Adriaan Dortsmanplein 1b in Naarden. Het Historisch Café Naarden is een initiatief van: Comeniusmuseum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de website van Tussen Vecht en Eem.

Written by:

Other posts by

Oneindig Noord-Holland maakt verborgen verhalen zichtbaar samen met:

Bekijk het gehele partneroverzicht