Haarlemse impressionisten en realisten

Tot en met 30 mei is de tentoonstelling 'Mag het ook mooi zijn?' te zien in het Frans Hals Museum. In deze omvangrijke tentoonstelling met Haarlemse impressionisten en realisten speelt schoonheid de hoofdrol.

Moet je als kunstenaar altijd maar vernieuwen, experimenteren en meegaan met de laatste stroming ? Of kun je kiezen voor een andere weg, en trouw blijven aan traditie en ambacht?

Voor een aantal beroemde Haarlemse schilders zoals als Jacobus van Looy, Coba Ritsema en Kees Verwey was het in de eerste decennia van de 20ste eeuw helder. Want hoewel de tijdgeest alle ruimte gaf voor het experiment, bleven zij bewust ‘conservatief’ schilderen in de traditie van het impressionisme en realisme van de late 19de eeuw.

Stilleven met lamp, Kees Verwey, 1956. Frans Hals Museum, Haarlem.

Kunst moest met veel liefde en aandacht zijn geschilderd, en vooral: gewoon mooi zijn. Of, zoals Kees Verwey zei: “Kijken is beleven, en om de belevenis is het mij te doen”.

Kom kijken naar Mag het ook mooi zijn? in het Frans Hals Museum en ervaar de schoonheid van de Haarlemse impressionisten en realisten! De tentoonstelling is verlengd tot en met 30 mei 2021. Kijk voor actuele openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.

Witte poes in een open raam (detail), Jacobus van Looy, ca. 1895. Collectie Frans Hals Museum, schenking Stichting Jacobus van Looy

Bron: Frans Hals Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.