Haarlemse Helden. Andere Meesters

In het Frans Hals Museum ontmoeten oude, moderne en nieuwe kunst elkaar. Haarlemse Helden. Andere Meesters is een eigen(tijdse) kijk op onze topstukken uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Book 2 min

Het Frans Hals Museum draagt de naam van de beroemdste kunstenaar uit Haarlem. Ruim vier eeuwen geleden was Haarlem al een bruisende stad met vele vernieuwende kunstenaars. Lang niet al deze meesters zijn nu nog zo bekend als Frans Hals. De schilderijen van deze en andere helden, zoals Judith Leyster, Jan Nagel, Maarten van Heemskerck, Job Berckheyde, Jan van Scorel, Hendrick Goltzius, Jan de Braij, Pieter de Grebber, Dirck Hals, Nicolaes Berchem en Jan Miense Molenaer staan centraal in deze collectiepresentatie.

Beeld: Frans Hals Museum.

Anders kijken meer zien

In Haarlemse Helden. Andere Meesters wordt het werk van de oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw aan de hand van actuele thema’s gecombineerd met werk van kunstenaars uit de eeuwen erna en onze tijd. Ga mee op ontdekkingstocht langs een prikkelende mix van oud, modern en nieuw, van Haarlemse en andere kunstenaars.

Frans Hals x Patricia Kaersenhout. Beeld: Frans Hals Museum.

Modern en nieuw

Het Frans Hals Museum voegt moderne en hedendaagse accenten toe, met werk van onder andere Lucebert, Piet Mondriaan, Charley Toorop, Sarah Lucas, Otobong Nkanga, Gillian Wearing, Else Berg en Kees Verwey. Met spannende combinaties zoals Frans Hals x Patricia Kaersenhout en Willem Claeszoon Heda x Jan van Imschoot en vanaf 21 mei ook Hendrick Goltzius x Dana Lixenberg.Naakt is al eeuwenlang onderwerp in de kunst. Meestal zijn het vrouwen die naakt worden verbeeld. Bij Goltzius x Lixenberg staat het mannelijk naakt centraal. Goltzius stond bekend om zijn indrukwekkende naakten; hij schilderde zowel ideale als levensechte lichamen. In het hedendaagse werk van Lixenberg staan ook mannelijke lichamen centraal. In tegenstelling tot de lichamen op de zeventiende-eeuwse schilderijen zijn de lichamen op de foto’s kwetsbaar. De lichamen dampen van zweet en de mannen kijken met opgezwollen ogen en bloedneuzen de camera in.

Kom naar Haarlemse Helden. Andere Meesters en ontdek deze en andere spannende combinaties.

Beeld: Frans Hals Museum.

Bron: Frans Hals Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN