Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Grachtenmuseum: Amsterdam in glas in lood

16-11-2023 - 31-03-2024

Op 16 november 2023 opent in het Grachtenmuseum de tentoonstelling Amsterdam in glas in lood. Robin Kapitein (1992) is een kunstenaar uit Amsterdam-Noord die het oude ambacht van glas in lood nieuw leven heeft ingeblazen. In zijn werk zijn typisch Amsterdamse kenmerken terug te zien, maar ook invloeden van o.a. hiphop en straatcultuur. Daarmee maakt hij een wat vergeten ambacht weer aantrekkelijk voor een nieuw publiek.

Speciaal voor deze tentoonstelling in de Rode Salon van het museum maakte Robin nieuw werk, waarbij hij in zijn eigen kenmerkende stijl de grachten van Amsterdam en andere Amsterdamse iconen verwerkt. In de audiotour vertelt Robin over zijn liefde voor deze kunstvorm en licht hij de tentoongestelde kunstwerken toe.

Robin Kapitein. Bron: Grachtenmuseum.

Kapitein: “Ik werkte als schilder vooral aan huizen op de grachten, waar ik veel glas in lood tegenkwam. Ik moest daar altijd heel voorzichtig mee omgaan, en zo is het glas in lood iets speciaals voor me geworden. Ik verdiepte me in het ambacht, maar wilde er iets moderners mee doen. Ik haal inspiratie uit de stad en zijn cultuur, natuur en mensen. Dit resulteert in hedendaagse ontwerpen met felle kleuren en grof en donker lijnwerk. Van een hobby is het tijdens corona uitgegroeid tot mijn werk, en ik ben dan nu ook heel trots dat ik mijn nieuwste werk mag tentoonstellen in het Grachtenmuseum.”

Grachtenmuseum Amsterdam brengt de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel tot leven en geeft daarmee inzicht in de identiteit van de stad. Het museum daagt bewoners en bezoekers uit hun relatie tot de stad te verdiepen. Het verhaal van de grachten, wordt op een toegankelijke, tot de verbeelding sprekende en belevingsgerichte manier verteld waarbij relaties worden gelegd tussen het verleden, heden en toekomst. Meer informatie: www.grachten.museum.

Bezoekersinformatie

De tentoonstelling is te zien vanaf 16 november 2023 t/m 31 maart 2024 in het Grachtenmuseum.
Adres: Herengracht 386 | 1016 CJ Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10:00 tot 17:00 uur en maandag: 12:00 – 17:00 uur

Bron: Persbericht Grachtenmuseum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.