Godinnen van de art nouveau

Het Allard Pierson stelt met twee Duitse partnermusea een tentoonstelling samen over de internationale art nouveau. Vloeiende lijnen en florale motieven zijn belangrijke kenmerken van deze stijlbeweging die tussen 1890 en 1910 in heel Europa én daarbuiten de toon zette. Minstens zo typerend zijn de beeldschone vrouwen die werden afgebeeld. Vaak gaat het om goddelijke verschijningen ontleend aan de Klassieke Oudheid, Byzantijnse iconen, middeleeuwse legenden en eigentijdse muzen.

Fascinatie voor vrouwelijk schoon

In de tentoonstelling ‘Godinnen van de art nouveau’ wordt die fascinatie voor vrouwelijk schoon onder de loep genomen en geplaatst in de context van maatschappelijke ontwikkelingen. Wat vooral opvalt is dat de vrouwen met hun weelderige haarlokken en transparante gewaden niet alleen het uiterlijk hadden van een godin, maar ook als godin dienden. Bijna altijd stonden ze voor iets dat groter was dan zijzelf en gaven ze ontwerpen een symbolische betekenis. Vaak belichaamden ze hogere idealen, menselijke gevoelens of tijdloze deugden.

In de tentoonstelling figureren godinnen, maar ook nimfen, engelen en feeën, in juwelen, beeldhouwwerken, tekeningen, tijdschriften, reclamemateriaal en in allerlei soorten siervoorwerpen van zilver, glas of keramiek.

Werken van Alphonse Mucha, Gustav Klimt, Aubrey Beardsley, René Lalique en Henri de Toulouse-Lautrec zijn te zien naast talloze objecten van andere bekende ontwerpers, waarbij ook speciale aandacht is voor vrouwelijke kunstenaars. Fotografie en film maken eveneens deel uit van de expositie. Zo is er een filmregistratie te zien van de revolutionaire Serpentine Dance van Loïe Fuller, de danseres die een grote inspiratiebron was voor de kunstenaars van de art nouveau.

In ‘Godinnen van de art nouveau’ presenteert het Allard Pierson een groot aantal boekbanden, boekillustraties, affiches en feministische literatuur uit de eigen papieren collecties en uit de collecties afkomstig van het Theater Instituut Nederland die door het Allard Pierson worden beheerd.

Het overzicht wordt verrijkt met bruiklenen uit talloze Nederlandse musea en particuliere collecties. Veel toegepaste kunst komt bovendien in bruikleen van het Badisches Landesmuseum in Karlsruhe.Een bijzonder werk is er van visual artist Matthias Oostrik: hij maakte samen met danseres Suzan Tunca een installatie over de thematiek van de tentoonstelling.

Boek ‘Godinnen van de art nouveau’

Het boek Godinnen voor de art nouveau is eind oktober verschenen. De museumeditie (paperback) is bij ons te bestellen voor 24,95 euro (exclusief verzendkosten à 4,95 euro) via onderstaand formulier. Je ontvangt een online betaalverzoek, en vervolgens wordt het boek via uitgever WBOOKS verstuurd.

Bron: Allard Pierson Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.