‘Geïnspireerd op Haarlems verleden’ door de Haarlemse kunstschilder Erkin

Tijdens de Kunstlijn Haarlem exposeert de Haarlemse kunstschilder Erkin een aantal bijzondere schilderijen met stillevens in het Archeologisch Museum Haarlem. Op de stillevens staan voorwerpen uit onder meer de archeologische collectie van Haarlem centraal. Met als titel ‘Geïnspireerd op Haarlemse verleden’ worden de schilderijen samen met archeologische voorwerpen tentoongesteld.

Book 1 min

Bijzondere kom met gedicht van de Rode Klif

Op een schilderij is een bijzondere vondst afgebeeld en deze is ook in de expositie te zien. Het betreft een kom van Chinees porselein met daarop het Gedicht van de Rode Klif. Deze kom is uniek voor Haarlem en is in de jaren ’80 gevonden bij een opgraving aan de Grote Markt. Soortgelijke kommen staan in het Rijksmuseum en British Museum in Londen. De Chinese tekst op de kom behoort  tot de beroemdste in de Chinese literatuur. Het is een prozagedicht van de dichter Shu Shi (1037-1101). De kom dateert uit 1620-1630, de tijd waarin Chinees porselein populair was en veelvuldig naar ons land werd geïmporteerd.

Over Erkin

Erkin is kunstschilder en hij maakt zijn werk in de fijnschildertraditie uit de zeventiende en achttiende eeuw. Hij is afkomstig uit Oezbekistan en woont en werkt al een groot deel van zijn leven in Haarlem. Erkin werkt met materialen en technieken die in de traditie staan met de Oud-Hollandse meesters. Een van zijn grootste inspiratiebronnen is Chinees porselein, dat is een terugkerend thema in zijn werk.

De expositie ‘Geïnspireerd op Haarlemse verleden’ is vanaf 4 tot en met 13 november te zien in het Archeologisch Museum Haarlem, aan de Grote Markt 18K. Het museum is open van woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur. Toegang is gratis.

Bron: Archeologisch Museum Haarlem

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN