Frans Hals Museum in bloei

Elk voorjaar staat het Haarlemse Frans Hals Museum letterlijk in bloei. Zalen met oude meesters en hedendaagse kunst worden voorzien van overweldigende bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen uit de collectie, aangevuld met bruiklenen. Out of the Box is in 2020 het thema.

Het gebeurt zelden: verse bloemen of planten in museumzalen. Eén keer per jaar laat het Frans Hals Museum op locatie Hof zien dat dit, onder strikte omstandigheden, mogelijk is. Hierdoor krijgt het museum een unieke huiselijke en ‘florale’ sfeer in de periode dat de nabij Haarlem gelegen Keukenhof geopend is.

Museum in Bloei is een spannend tweeluik. Eerst zijn bloemcreaties te zien die onder leiding van Vibeke Struben door de Vrienden van het Frans Hals Museum worden samengesteld. Zowel uitbundige als subtiele boeketten worden nauwgezet afgestemd op de stijl van de zaal en de schilderijen. Vanaf 20 april laten bloemkunstenaar Paul Wijkmeijer en zijn team van bloemenatelier Klavertje Vijf hun creativiteit los op het thema. Hun boeketten zijn weelderig, spannend en kleurrijk en altijd zoeken zij nieuwe wegen om bloemen in de hoofdrol te zetten.

Als onderdeel van Museum in Bloei ontwikkelde de Haarlemse fotograaf Fjodor C. Buis dit jaar ‘De Nieuwe bloemen van Hals’. Voor dit project fotografeerde Buis bloemen op de top van hun bloei tot het punt dat alle levenssappen verdwenen zijn. Het resultaat is te zien in de binnentuin van Frans Hals Museum Hof.

Foto: Simone van Rees, via Frans Halsmuseum.

Praktisch

Museum in Bloei is van 21 maart 2020 t/m 17 mei 2020 te zien in het Frans Halsmuseum. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.