Fototentoonstelling Ara Güler: A Play of Light and Shadow

Ara Güler (1928-2018) was een vooraanstaand fotojournalist en een drijvende kracht in de Turkse fotografie. Hij wordt gevierd als 'Het Oog van Istanbul' door zijn aangrijpende zwart-wit beelden van de inwoners, straten en havens van deze stad. Ara Güler vereeuwigde talrijke beroemde kunstenaars en politieke figuren tijdens zijn carrière. De tentoonstelling 'A Play of Light and Shadow' toont zowel iconische als onbekende delen van Gülers oeuvre.

Book 1 min

Ara Güler is een gerenommeerd fotojournalist die de essentie van Turkije en de wereld daarbuiten heeft vastgelegd. Zijn werk getuigt van de rijke geschiedenis van Turkije en biedt een blik op de steeds veranderende Turkse identiteit.

Ara Güler, Haven van Galata, 1962. Foto Ara Güler Museum via Foam, ©Ara Güler.

De tentoonstelling

Door middel van vier thema’s, The IconicThe HistoricThe Ambassador en The Personal, wordt de bezoeker door Gülers fotografische praktijk geleid, van zijn iconische werk als fotojournalist tot zijn opmerkelijke experimentele werk. Gülers diepe liefde voor Istanbul en Turkije blijkt duidelijk uit zijn indrukwekkende zwart-witfoto’s.

Ara Güler, Tophane, 1958. Foto Ara Güler Museum via Foam, ©Ara Güler.

Kısmet

De tentoonstelling van Ara Güler is het middelpunt van Kısmet, een initiatief dat is opgezet en ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Studio Polat en Foam. Het meerjarige project is geïnspireerd op de langdurige culturele, diplomatieke en economische banden tussen Turkije en Nederland. Kısmet duikt in de complexe en rijke elementen van de Turkse visuele cultuur, gezien door het perspectief van verschillende generaties beeldmakers.

Ara Güler, Florya, Istanbul, 1948. Foto Ara Güler Museum via Foam, ©Ara Güler.

Publicatie

Bij de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie uitgegeven met bijdragen van verscheidene specialisten uit het veld. Dit boek biedt een hedendaagse kijk op zijn werk en is de eerste monografie die Gülers oeuvre in zijn veelzijdigheid toont. Het is het resultaat van jarenlang onderzoek door Studio Polat en Foam.

Bezoekersinformatie

Waar? Foam, Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam
Openingstijden: zaterdag t/m woensdag 10:00-18:00, donderdag en vrijdag 10:00-21:00
Tickets: aan de kassa, of via de website van het museum.

Bron en omslagbeeld: Foam

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN