Fietstocht: langs de ringvaarten van Purmerend

Het Gilde Purmerend en Omstreken organiseert fietstochten met historische en met natuurlandschappelijke aspecten. Deze tochten worden gereden op elke laatste zondag van de maand.

Start vanaf de Bierkade, langs de Beemsterringvaart in noordelijke richting, door Kwadijk, de Purmerringvaart oversteken en dan linksaf langs die ringvaart. Eerste zijweg rechts ingaan, de Purmer in. Door de fietstunnel de Westerweg op. Het golfterrein oversteken via pad met twee tunneltjes. Rechts door bos en langs bosrand, Groeneweg, Oosterweg, Hofweg, Herenweg. De Purmerringvaart oversteken, door Ilpendam en na het dorp weer deze ringvaart volgen tot viaduct onder de autoweg. Linksaf en de brug over de Jaagweg nemen. Aan de overkant langs kanaal in zuidelijke richting gaan en dan richting Purmerland. Wormerpad nemen, over spoor en na brugje de Wormerringvaart volgen. De Stokkenbrug over gaan, linksaf de Amazonelaan op en de tunnel door en Melkweg volgen tot de Melkwegbrug. Lengte van de tocht ongeveer 33 km. Het punt waar we elkaar ontmoeten is de museumwinkel in de Peperstraat.

Beemsterbrug, over de Beemster Ringvaart tussen Zuidoostbeemster en Purmerend. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Praktisch

Zondag 25 augustus 2019. Start om 13.30 uur bij de V.V.V. museumwinkel te Purmerend.

Verdere informatie voor deelnemers aan een fietstocht:

● Er zijn minimaal twee gidsen
● Deelname is op eigen verantwoordelijkheid.
● De aanwijzingen van de gidsen dienen opgevolgd worden.
● De deelnemers moeten zelf voor een fiets zorgen.
● De conditie van de fietser en van de fiets moeten in orde zijn.
● E-bikes zijn toegestaan. De gewone fietsen rijden achter de voorste gids, daarachter rijden de e-bikes. De tweede gids rijdt achteraan. Ligfietsen, driewielers en/of pedelecs  zijn niet toegestaan.
● Er mag nooit met meer dan twee personen naast elkaar gereden worden.
● Als een verkeersdeelnemer (die niet aan de tocht meedoet) toetert of belt om in te halen dan gaan we achter elkaar rijden. Dat doen we ook als het druk is op het fietspad of op de weg waarop wij rijden.
● Tekens die de voorste gids kan gebruiken zijn de volgende:
– Hand recht omhoog: we gaan stoppen.
– Hand recht omhoog en van  achter naar voren bewegen: we gaan langzamer fietsen.
– Hand schuin naar rechts omhoog: we slaan rechtsaf.
– Hand schuin naar links omhoog: we slaan linksaf.
● Bij pech of ongeval proberen we het probleem ter plekke op te lossen.
● Opgeven voor een tocht uiterlijk woensdag vóór de tocht gereden wordt en wel bij de museumwinkel. Telefoon 0299 207022. Openingstijden van de winkel:
di – vr 10 -16 uur en za – zo 12 – 16 uur
● Deelname €3,50 per persoon (behalve de tocht langs de oorlogsmonumenten, die is gratis). Kinderen gaan gratis mee.

Kijk voor meer informatie op de website van het Gilde Purmerend en Omstreken.