Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611

Vanaf de vroege zeventiende eeuw zijn Suriname en Amsterdam nauw met elkaar verbonden. Door kolonisatie, slavernij en uitbuiting. Maar ook door trans-Atlantische persoonlijke en familiebanden. In de tentoonstelling, die gelijktijdig in Amsterdam en in Paramaribo te zien is, wordt de gezamenlijke en tegelijkertijd pijnlijke geschiedenis van Amsterdam en Suriname verteld aan de hand van acht verhalen over trans-Atlantische families. De verhalen in de tentoonstelling zijn het resultaat van onderzoek in Amsterdamse en Surinaamse archieven.

Book 2 min

Wie zich bezighoudt met de geschiedenis van Amsterdam en Suriname, kan niet om het slavernijverleden heen. De stad Amsterdam was vanaf het midden van de 17de eeuw tot de officiële afschaffing van slavernij in 1863/1873 nauw betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij in Suriname. Archieven in Amsterdam en Suriname herbergen de weerslag van deze geschiedenis.

Van juli 2023 tot juli 2024 herdenken we een jaar lang de geschiedenis en de gevolgen van de slavernij. Met de tentoonstelling Famiri Familie willen het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname bijdragen aan deze herdenking door nieuwe verhalen, andere perspectieven en alternatieve geschiedenissen te vertellen. Ook bieden zij een plek om samen te komen, te praten en ongemakkelijke gesprekken aan te gaan.

Hendrik van Guinea Charles (1827-1899), circa 1895. Foto: Stadsarchief Amsterdam.

Famiri Familie biedt de mogelijkheid een gezicht te geven aan een grotere abstracte geschiedenis. Door familieverhalen worden de onderlinge relaties zichtbaar, ontstaat een gelaagd beeld van het dagelijks leven, en is er ruimte voor nuance en complexiteit. Behalve verhalen over de wreedheid van de slavernij worden ook verhalen centraal gesteld over vindingrijkheid, veerkracht en overleving.

De tentoonstelling bestaat uit acht verhalen ondersteund door audiofragmenten. Ook is er een minidocumentaire te zien van Surinaamse en Nederlandse filmmakers over de Koloniale Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1883 en de familiegeschiedenissen die daarmee verbonden zijn. De tentoonstellingsteksten zijn te beluisteren in Sranantongo. Met deze tentoonstelling en een breed publieks- en educatieprogramma willen het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname het publiek meer inzicht geven in de beladen geschiedenis die Suriname en Amsterdam delen en onderzoek naar deze geschiedenis stimuleren.

Waar en wanneer?

Deze tentoonstelling is op verschillende plekken gratis te bezoeken:
Stadsarchief Amsterdam: 29 juni 2023 t/m 14 januari 2024
Nationaal Archief Suriname: 30 juni 2023 t/m 31 oktober 2023

Openingstijden Stadsarchief Amsterdam:
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur

Kijk op de website van het Stadsarchief Amsterdam voor alle bezoekersinformatie.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN