Expositie: Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat

In de nieuwe tentoonstelling ‘Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat’ in het Huis van Hilde worden archeologische vondsten uit De Beemster gepresenteerd en kaarten en tekeningen van de Provinciale Atlas Noord-Holland over dit gebied.

De Beemster spreekt tot de verbeelding. Ruim 400 jaar geleden is dit hele binnenmeer leeggepompt. Dit werd gedaan met 43 molens in slechts vijf jaar tijd: tussen 1607 en 1612. Na de introductie van stoomgemalen zijn de oorspronkelijke molens eind 19e eeuw gesloopt.

Bij archeologische opgravingen langs de N244 is een droogpompmolen opgegraven. Ook werden er spullen gevonden van molenaars en hun families. Maar waarom werd de Beemster leeggepompt? Met welke techniek werkten de molens? Wie woonden er vroeger in het gebied? Ontdek het allemaal in Huis van Hilde!

Speciaal voor kinderen

De tentoonstelling is goed toegankelijk voor kinderen. Molenaarsdochter Maartje neemt kinderen mee in het verhaal van de Beemster. Tijdens de voorjaarsvakantie  kunnen kinderen bovendien deelnemen aan speciale activiteiten rondom de Beemstermolen:

  • Verhalenverteller
  • Kindertheatervoorstelling ‘Hoe draait de molen?’
  • Speurtocht door de tentoonstelling

Provinciale Atlas

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de Provinciale Atlas Noord-Holland. De Atlas brengt het verleden van de provincie dichtbij via kaarten, prenten, tekeningen, foto’s en prentbriefkaarten. De collectie wordt beheerd door het Noord-Hollands Archief in Haarlem en is via de website te raadplegen.