Expo ‘Blik op Haarlem; zand, water, vest, stad’ in ABC Haarlem

Het stadsgezicht van Haarlem is aan verandering onderhevig. Wat heeft de stad gemaakt tot wat zij nu is? Welke krachten hebben een rol gespeeld? En hoe kun je die krachten landschappelijk, stedenbouwkundig en architectonisch herkennen? Op de tentoonstelling ‘Blik op Haarlem; zand, water, vest, stad’ wordt de ontwikkeling van Haarlem vanaf de 17de eeuw tot nu belicht.

Book 2 min

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Blik op Haarlem; zand, water, vest, stad’ in het ABC zoomt in op enkele stads- en vergezichten van genoemde meesters en voegt een aantal ‘verdiepingslagen’ toe. De Haarlemse architectuur- en stadsfotograaf Chris Hoefsmit is daarvoor in de voetsporen van de 17de-eeuwse schilders getreden om het huidige stadsgezicht vast te leggen. Zo worden vanuit hetzelfde standpunt als de schilders toentertijd hebben ingenomen, de ruimtelijke ontwikkelingen door de tijd heen getoond. Denk bijvoorbeeld aan de stad gezien vanaf de zandrug in het westen (Ruisdael) of vanaf het water (Vroom), aan het zicht op de bolwerken en de vest (Van Goyen) of op het stadscentrum (Berckheyde).

Het ‘toen’ en het ‘nu’, schilderij en foto zijn dus naast elkaar geplaatst. Verschillen maar ook overeenkomsten worden zo zichtbaar en herkenbaar, en worden toegelicht. Een verscheidenheid aan plattegronden duidt de onzichtbare stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen. Zo zie je welke invloed demografische en economische ontwikkelingen hebben en wat de opkomst van de industrie, de toegenomen mobiliteit, voedselproductie en toerisme doen met de stad en dus met het stadsgezicht.

Grote Markt, geschilderd door Berckheyde

Bijprogramma

Wil je ook in het echt zien hoe Haarlem veranderd is? Of wil je nog meer te weten komen over hoe de stad veranderd is? Stap dan in de schoenen van de 17e-eeuwse meesters en ga mee met de gidsen van het ABC Architectuurcentrum Haarlem voor een stadswandeling, rondleiding of thema-excursie. Dan ga je zien waar Ruisdael, Berckheyde en Van Goyen stonden en hoor je de verhalen over de stad. Kijk hier voor het uitgebreide bijprogramma en het reserveren van tickets.

Grote Markt, gefotografeerd door Chris Hoefsmit

Periode en adres

De expositie ‘Blik op Haarlem’ in het ABC is te zien van 22 september tot en met 25 februari. In de winkel van het ABC is in deze periode onder meer extra aandacht voor (2de-hands) boeken over Haarlem. De expositie in het Frans Hals Museum staat van 22 september tot en met 7 januari. Het ABC is gevestigd op Groot Heiligland 47 in Haarlem. Het Frans Hals Museum is onze overburen, schuin aan de overkant van de straat, op nummer 62.

Bron: Persbericht ABC Architectuurcentrum Haarlem

Omslagbeeld: Blik op Spaarne Haarlem, foto Chris Hoefsmit

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN