Excursie: veen en bodemdaling in Waterland

Op zaterdag 15 juni kunt u op de boerderij van de familie Wennekers in Hobrede terecht om meer te leren over het veen en bodemdaling in de omgeving Waterland.

Wist u dat veenbodems voornamelijk bestaan uit plantenresten van tot wel vijf duizend jaar oud? De veenlagen waren zo’n duidend jaar geleden nog ongeveer acht meter dik. Nu varieert de dikte van het veen van enkele decimeters tot enkele meters. Wanneer er namelijk zuurstof bij komt, dan ‘verbrandt’ het veen, waarbij veel broeikasgassen vrijkomen. De veenbodem daalt. De daling kan worden beperkt of zelfs worden stopgezet, als het waterpeil wordt verhoogd. Daar is de laatste maanden veel discussie over.

Natuurgids Inga Tessel zal u veel hierover vertellen. Ze neemt ons mee de veenweiden in bij Hobrede. Bij een daliegat laat Inga ons zien hoe de bodemdaling is verlopen. Ze zal u ook vertellen wat een daliegat is. Tijdens de wandeling zal Inga ons natuurlijk ook laten zien wat er op dat moment in de natuur valt te beleven. U zult verbaasd zijn over hoeveel dat is!

We verzamelen zaterdagmorgen 15 juni om 10.00 uur op de biologische boerderij van de familie Wennekers, Hobrede 16, Hobrede. Daar beginnen we met koffie, thee en taart, terwijl de boer iets over zijn bedrijf vertelt. De excursie is rond 12.30 uur afgelopen.

Natuurgids Inga Tessel. Via Stichting Behoud Waterland.

Praktisch

Datum: 15 juni 2019
Tijd: 10:00-12:30 uur
Locatie: Boerderij fam. Wennekers, Hobrede 16 te Hobrede
Toegang: Gratis
Aanmelden: Stuur een e-mail naar: Stichting Behoud Waterland
Website: www.stichtingbehoudwaterland.nl