De Oranjes in Velsen

In het IJmuider Zee- en Havenmuseum is met ingang van 1 april in de Loodsenzaal een kleine, maar leuke en vrolijke expositie te zien over ‘De Oranjes in Velsen’. Tussen het bezoek van koning Willem III in 1876 bij de opening van het Noordzeekanaal tot en met het laatste bezoek van koning Willem Alexander in 2022 bij de opening van Zeesluis IJmuiden hebben alle koninginnen en prinsgemalen een of meerdere keren Velsen bezocht. Uiteraard ontbreken ook de foto’s van het bezoek van koningin Maxima in 2014 niet.

Book 1 min

De komende tijd kleurt de Loodsenzaal van het Zee- en Havenmuseum vrolijk oranje. Daar is met ingang van 1 april de expositie ‘De Oranjes in Velsen te zien’. Een expositie waarin kriskras door de tijd foto’s van de diverse bezoeken van leden van het koninklijk huis aan Velsen worden getoond. Eigenlijk zijn dat er best veel geweest. Tussen het bezoek van koning Willem III in 1876 bij de opening van het Noordzeekanaal tot en met het laatste bezoek van koning Willem Alexander in 2022 bij de opening van Zeesluis IJmuiden hebben koningin Willemina en prins Hendrik, koningin Juliana en prins Bernhard en koningin Beatrix en prins Claus een of meerdere keren Velsen bezocht. Uiteraard ontbreken ook de foto’s van het bezoek van koningin Maxima in 2014 niet.

In de vitrines zijn enkele gelegenheidsborden, penningen, serviesgoed en andere koninklijke parafernalia te zien. In de filmzaal wordt een film vertoond met een compilatie van verschillende koninklijke bezoeken. Veel Velsenaren zullen wellicht zichzelf of hun ouders of grootouders herkennen.

De tentoonstelling is met ingang van 1 april te bezichtigen en loopt tot 3 september. Tijdens het paasweekend is het museum maandag 10 april, 2e paasdag, extra geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 9 april, 1e paasdag, is het museum gesloten. Het museum is regulier geopend op woensdag- zaterdag, en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. De museumkaart is geldig.

Adres: Havenkade 55, 1973 AK IJmuiden.

Bron: IJmuider Zee- en Havenmuseum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN