De geschiedenis van Kolhorn in woord en beeld

Ontdek hoe de bevolking het hoofd boven water hield! Door middel van foto’s en bijzondere voorwerpen maakt u kennis met de gevarieerde maritieme geschiedenis van Kolhorn en de “meekrapproductie” in de 19e eeuw polders Waard en Groet.

Historisch museum de Turfschuur in Kolhorn, Noord-Holland, is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude West-Friese Omringdijk. In het museum kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en West-Friesland in het bijzonder.

Met een originele 4-delige maquette en een korte videopresentatie krijgt u een goed beeld van 1000 jaar strijd tegen het water en de ontwikkeling van het landschap. Van zeegaten en waddenkust, verdronken dorpen en de Zuiderzee, tot vruchtbare polders.

Kijk hier voor meer informatie.

Uitgelicht vaste collectie

Deze hand gebreide trui is uniek. Naar een oud breipatroon van de originele Kolhorner visserstrui.
Visserstruien zijn globaal tussen 1860-1950 door vissers aan alle Nederlandse kusten gedragen als werkgoed. Slechts weinigen wisten nog van het bestaan. Vissers waren de eersten en heel lang de enigen die truien als bovengoed droegen. Truien waren hun werkgoed. Die werden gebreid door hun moeder, vrouw, zuster, dochter of in opdracht door weduwen volgens de motieven die de vrouwen in hun hoofd hadden: overgeleverd van moeder op dochter en nooit opgeschreven. Bron: Stella Ruhe

Bronnen: Ode aan het Landschap en Historisch museum de Turfschuur in Kolhorn

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.