De Gedekte Tafel in Kennemerland

Van 26 september 2021 tot en met 2 januari 2022 toont Museum Kennemerland de tentoonstelling ‘De Gedekte Tafel’. De tentoonstelling geeft een kijkje in de eetcultuur door de eeuwen heen. Er zijn opstellingen van en informatie over objecten uit vervlogen eeuwen tot heden van de drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner. Daarnaast van andere rustmomenten op de dag zoals het thee- en koffiedrinken, bijzondere gelegenheden zoals rouw, trouw en geboorte en er zijn kookboeken en bijzondere hulpmiddelen uit de keuken. De objecten komen uit de eigen collectie aangevuld met bruiklenen van particulieren. Tevens is er in de hal nog een verrassend element toegevoegd.

Eten en drinken is een eerste levensbehoefte. Voedsel levert bouwstenen voor functies als groeien, gezond blijven en goed functioneren. Geur, smaak, de samenstelling van het eten en de wijze van opdienen maken dat we kunnen genieten van een maaltijd.

Eten is verweven met het leven van alledag en alle maatschappelijke veranderingen zijn erin terug te vinden. Welvaart, oorlog, mobiliteit, klimaat, migratie, ze hebben allemaal invloed op onze dagelijkse maaltijden.

In de tentoonstelling zijn tien interviews met Kennemers te beluisteren. Zij vertellen over hun herinneringen en gewoontes rondom eten. Iedereen kent eigen tradities, regels en afspraken rondom de maaltijd. De dagelijkse maaltijd is vaak een rustpunt, waar belevenissen van de dag uitgewisseld worden. Uit eten gaan of samen de feestdagen of een familiefeest vieren, er is altijd wel een aanleiding voor een heerlijke maaltijd.

Bron: Museum Kennemerland

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.