Daniel Marot Lezing 2021

Op dinsdag 21 september spreekt Dr. Samuel Wittwer tijdens de Daniel Marot lezing over de ontwikkeling van nieuwe kleuren in de decoratieve kunsten, toegespitst op Europees porselein.

Jaspisblauw en Etruskisch rood. De smaak voor nieuwe kleuren in de decoratieve kunsten rond 1800 zoals weerspiegeld in Europees porselein.

Bestudering van kleur

Kleur is een fundamenteel aspect van de kunstnijverheid. Veranderingen in voorkeuren voor bepaalde kleuren zijn essentieel bij de bestudering van de ontwikkeling van stijlen en modes. Kleur in deze context is echter verrassend weinig onderwerp van studie geweest.

In zijn lezing neemt Samuel Wittwer de spectaculaire nieuwe kleuren die rond 1800 hun intrede doen in het Europese porselein als uitgangspunt, en plaatst deze tegen de achtergrond van de veranderende kleurvoorkeuren in de decoratieve kunsten van deze periode. Zijn lezing zal nieuw licht werpen op de stilistische veranderingen tijdens het Empire.

Samuel Wittwer

Dr. Samuel Wittwer studeerde kunstgeschiedenis, volkskunde en geschiedenis aan de Universiteit van Bazel. Daarnaast is hij opgeleid tot keramiekrestaurator. In 2000 promoveerde hij op de grote dierplastieken van Meissenporselein voor het Japanische Palais van August de Sterke in Dresden. Datzelfde jaar verscheen een publicatie over de Meissen dieren in het Rijksmuseum van zijn hand.

In 1999 werd hij conservator van de keramische verzamelingen van de Stiftung Preuβische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg, waarbij hij ook de verzameling en het archief van de Berlijnse porseleinfabriek KPM beheerde. In 2008 werd hij benoemd tot directeur van de afdeling Schlösser und Sammlungen.

De Daniel Marot Lezing

Jaarlijks organiseert het Daniël Marot Fonds / Rijksmuseum Fonds de Daniël Marot Lezing die een podium biedt aan een nationale of internationale expert op het gebied van interieurgeschiedenis en kunstnijverheid.

Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het Rijksmuseum.

Bron: Rijksmuseum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.