Dag van de Familiegeschiedenis

Op zondag 22 oktober is het Dag van de Familiegeschiedenis bij het Waterlands Archief. Op deze open dag is iedereen welkom om deel te nemen aan een workshop of lezing, of om een kijkje te nemen in de archiefdepots tijdens een rondleiding. Ook presenteert het archief haar eigen versie van Verborgen Verleden!

Book 2 min

Het Waterlands Archief organiseert op zondag 22 oktober de Dag van de Familiegeschiedenis met lezingen, workshops, rondleidingen en een informatiemarkt. Hiervoor werken zij samen met de Bibliotheek Waterland, CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis en NGV Zaanstreek-Waterland. Het programma wordt op de website van het Waterlands Archief geplaatst zodra het bekend is. Het belooft in ieder geval een interessante dag te worden! Enkele gasten/sprekers die verwacht worden zijn:

Eva Vriend

Eva Vriend zal vertellen over haar onderzoek naar Schokker nazaten. In 1859 werden de inwoners van Schokland, eiland in de Zuiderzee, wegens de constante dreiging van overstromingen gedwongen het eiland te verlaten. Veel Schokkers kwamen in Volendam terecht.

Eva zal vertellen over hoe zij haar onderzoek naar de oud-Schokkers heeft aangepakt. Zij werd bij haar speurtocht geholpen door het Waterlands Archief en door Simon Tol, zelf nakomeling van een Schokker familie. Simon zal vanuit zijn eigen familiegeschiedenis een aanvulling op de lezing geven.

Eva Vriend is schrijver en historicus. Zij schreef onder andere Eens ging de zee hier tekeer over de Zuiderzee. Haar boek over de Schokker nazaten verschijnt voorjaar 2024.

Foto: Waterlands Archief

Truus Ruiter

Truus Ruiter was jarenlang journalist bij De Volkskrant en schreef onlangs een boek over haar betovergrootmoeder Maartje Stuijt-Van Baar uit Zuidoostbeemster, getiteld Het verdriet van Vredeveld. Op de Dag van de Familiegeschiedenis vertelt zij over het onderzoek naar haar Beemster voorouders.

Jacqueline Verkleij

Jacqueline Verkleij van het CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis geeft een lezing met als titel Op zoek naar een nieuw vaderland. Hoe spoor je migranten in je familiegeschiedenis op?

Verborgen verleden

Daarnaast organiseert het Waterlands Archief haar eigen versie van Verborgen verleden. Daarvoor zoeken ze deelnemers! Dus wil je meer weten over je familieverleden, geef je dan op voor een onderzoek naar je voorouders. Dit kan tot 13 augustus 2023 via de website. Uit de inzendingen kiest het Waterlands Archief een familie uit om onderzoek naar te doen. Het resultaat van het geselecteerde familieonderzoek wordt gepresenteerd op de Dag van de Familiegeschiedenis.

Bezoekersinformatie

Wanneer? zondag 22 oktober
Locatie
: Waterlands Archief, Wielingenstraat 75, 1441 ZN, Purmerend

Toegang: gratis
Aanmelden: verplicht via het Waterlands Archief.

Bron en omslagfoto: Waterlands Archief

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN