Cursus: Onderzoek naar huizen en bewoners

Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw huis? Wilt u weten wanneer en door wie het is gebouwd, of een plattegrond of afbeelding van het huis bewaard is gebleven en wie de vorige eigenaars en bewoners waren, dan is de cursus Onderzoek naar huizen en bewoners net iets voor u.

Leer uw eigen onderzoek opzetten

In deze cursus leren de deelnemers onderzoek te doen naar huizen en bewoners in de regio Waterland. Het gaat daarbij om bronnen die voornamelijk bij het Waterlands Archief te vinden zijn.

De cursus is heel praktisch van opzet. Aan de hand van werkmateriaal worden gezamenlijk archiefbronnen getranscribeerd. Daarna volgen opdrachten die de cursisten met behulp van eigen meegebrachte laptop of studiezaalcomputer maken. Op deze manier leren de cursisten de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.

Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen zijn: kadaster, bouwvergunningendossiers, bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begrafenisregisters, kranten, beeldcollectie Waterlands Archief, notariële en rechtelijke archieven.

De docent van deze cursus, Jack Otsen, is gepensioneerd docent geschiedenis en doet al vele jaren onderzoek in het Waterlands Archief. Hij heeft menig historische publicatie op zijn naam staan, waaronder als meest recente het boek Een huis op de Bierkade. Bewoningsgeschiedenis van een monument.

De cursus kan doorgaan als de omstandigheden en toelaten en bij voldoende belangstelling. De cursus wordt gegeven in een ruime zaal.

Lessen: 4
Data: 17 en 24 september, 1 en 8 oktober
Tijd: vrijdagochtend 10-12 uur
Plaats: Waterlands Archief
Lesgeld: € 42,50
Deelnemers: maximaal 8

Info en aanmelden via aanmelden@waterlandsarchief.nl

Fotonummer WAT001013108. Helemaal rechts één van de twee schouwburgen van Purmerend, Amicitia. Links daarvan twee woonhuizen in voormalige zeepziederij “Huis met de Zwaan”, Het westelijk dwarshuis is vermoedelijk uit 1643. Ooit was hier de drukkerij van de Purmerender Courant gevestigd. Rijksmonument. Beeld: Waterlands Archief.

Bron: Waterlands Archief

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.