Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Costeravond in het Noord-Hollands Archief

16-04-2024

Wat is fake, wat is fact? De Costermythe en de uitvinding van de boekdrukkunst in Haarlem zijn nog steeds legendarische Nederlandse verhalen die van generatie op generatie worden gedeeld. Hoe die mythe is ontstaan vertelt het Noord-Hollands Archief in de tentoonstelling 'De mythe achter de man. 600 jaar Laurens Janszoon Coster'.

Mini-colleges

Op dinsdagavond 16 april duiken wij verder deze mythe in en kun je in het archief mini-colleges volgen, een heus Costerspel spelen en eigen drukwerk maken in ons Historisch DrukLAB. Uiteraard is er tijdens de avond ook ruimte om de tentoonstelling uitgebreid te bekijken.

Wil je meer te weten komen over de Costermythe en de objecten die in de tentoonstelling staan? Luister dan naar de colleges van Erik Geleijns (Collectiespecialist, KB Nationale Bibliotheek) over de mythe achter de man Laurens Janszoon Coster en van Hannah Goedbloed (conservator Oude Boekerij en Bijzondere Collecties, NHA) over hoe de collectie Costeriana met uiterst zeldzame boeken door de eeuwen heen is gevormd.

De Groote Markt na de Onthulling. C.C.A. Last en C.W. Mieling. Uit J.J.F. Noordziek, Gedenkboek der Costers-feesten van 15,16 en 17 july 1856, p. 260. Collectie Noord-Hollands Archief.

Costerspel

Tijdens het onderzoek voor de tentoonstelling ontdekten we een bordspel uit de 19e eeuw, waaraan Costerfans destijds hun hart konden ophalen. Meer dan 100 jaar later halen we dit spel weer uit de kast. Tijdens onze Costeravond kunnen de spelletjesfanaten onder ons onder het genot van een drankje het spel spelen in ons Archiefcafé.

Het Costerspel. Collectie Noord-Hollands Archief.

Programma

18.45 uur: inloop
19.00 uur: mini-college door Erik Geleijns
20.45 uur: mini-college door Hannah Goedbloed met aansluitend een borrel
22.00 uur: einde avond

Tussen en na de mini-colleges is er tijd om de tentoonstelling te bekijken, het Costerspel te spelen en eigen drukwerk in het Historisch DrukLab te maken. 

Donaatfragment. Collectie Noord-Hollands Archief.

Aanmelden

Aanmelden is verplicht en kan via het formulier op de website van het archief. Kosten voor de avond (inclusief drankjes) zijn € 5,00. U kunt (alleen) pinnen bij de deur.

Bron: Noord-Hollands Archief

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.