Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Conferentie over trans-Atlantisch slavernijverleden in Het Scheepvaartmuseum

17-06-2024

Op maandag 17 juni 2024 organiseren Het Scheepvaartmuseum en het New Netherland Institute een conferentie over de geschiedenis van Nederlandse trans-Atlantische slavernij in maritieme context. Nederlandse en Amerikaanse sprekers delen inzichten uit hun onderzoek, en gaan in gesprek over de manieren waarop musea en onderwijsinstellingen met deze geschiedenis omgaan. Tijdens een apart publiek avondprogramma geeft auteur en Harvardprofessor Tiya Miles een lezing over haar veelgeprezen boek Alles wat ze dragen kon, waarmee ze in 2021 de National Book Award won.

De impact van recente inzichten over trans-Atlantisch slavernijverleden

Tijdens de conferentie wordt in verschillende lezingen ingezoomd op recent wetenschappelijk onderzoek naar trans-Atlantsich slavernijverleden, en hoe musea en onderzoeksinstituten zich daartoe verhouden. De lezingen zijn verdeeld in drie thema’s: slavernij in wetenschappelijk onderzoek en publieksgeschiedenis, aspecten van slavernij, en slavernij op zee. Een voorbeeld van een lezing over dat laatste thema is die van Andrea Mosterman van de University of New Orleans, met de titel ‘I was their midwife’: Enslaved Women, Pregnancy, and Motherhood on Seventeenth-Century Slave Ships.

De conferentie is in de eerste plaats bedoeld voor onderzoekers, museumprofessionals en studenten die zich bezighouden met slavernijgeschiedenis. Toegang is gratis. Aanmelden kan t/m 2 juni 2024 via de website van Het Scheepvaartmuseum.

Tiya Miles. Foto: Kimberly P. Mitchell / USA Today Network.

Alles wat ze dragen kon

’s Avonds is er een publieke lezing van en interview met auteur en Harvardprofessor Tiya Miles. Miles gaat met moderator Jennifer Tosch in gesprek over haar boek Alles wat ze dragen kon, waarmee ze in 2021 de National Book Award won.

Alles wat ze dragen kon vertelt het verhaal van Ashley, die op negenjarige leeftijd van haar tot slaaf gemaakte moeder gescheiden wordt om te worden verkocht aan de hoogste bieder. Van haar moeder krijgt Ashley een tas, met daarin al haar bezittingen, en de dierbare herinneringen aan haar familie.

Jarenlang volgt Miles het verhaal van de tas van Ashley, en daarmee het verhaal van een volk en van een Zwarte familie in de slavernij. Ze duikt niet alleen in de archieven, maar stelt zich ook de reis van Ashleys tas voor wanneer het spoor dood lijkt te lopen.

“In dit boek volgen we het kalme verhaal over grensverleggende liefde in het leven van doodgewone Afro-Amerikaanse vrouwen: Rose, Ashley en Ruth. […] Hun liefdesverhaal is er een van opoffering, lijden, jammerklachten en van het overleven van een beproefde maar veerkrachtige familielijn.” – Tiya Miles, Alles wat ze dragen kon

Omslag van ‘Alles wat ze dragen kon’.

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met John Adams Institute, U.S. Embassy The Hague, Fulbright Commission The Netherlands en Singel Uitgeverijen.  Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 10 via de website van John Adams Institute.

Bron: Het Scheepvaartmuseum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.