Collegedag: De bezetting 1940-1945

Op 26 mei organiseert Historisch Nieuwsblad een collegedag over de bezettingsjaren in Nederland. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) vertellen vier specialisten over hun meest recente ontdekkingen op het gebied van dwangarbeid, verraad en verzet. Eén daarvan is journalist en politicoloog Wilfred Scholten.

Book 1 min

De Tweede Wereldoorlog blijft boeien. Nog steeds brengen historici nieuwe feiten, visies en ervaringen aan het licht met betrekking tot de bezettingsjaren in Nederland. Op deze collegedag vertellen vier onderzoekers in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) over hun meest recente ontdekkingen op het gebied van dwangarbeid, verraad en verzet.

College 1: Dwangarbeiders

Meer dan een half miljoen Nederlandse mannen moesten werken voor de Arbeitseinsatz. Ondanks het enorme aantal is er weinig bekend over wat zij hebben meegemaakt. Onderzoeker Renske Krimp van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD ging op zoek naar de verhalen.

College 2: Koerierster des doods

Miep Oranje infiltreerde voor de Sicherheitsdienst in het Nederlandse verzet. Haar verraad leidde tot de aanhouding van een groot aantal verzetsmensen. Na de bevrijding verdween van haar elk spoor. Haar biograaf Richard Hoving laat de ware omvang van haar verraad zien.

College 3: Last van de oorlog

Wilfred Scholten schreef een boek over de verzetsman Henk Das. Hij ontsnapte telkens op miraculeuze wijze aan de Duitsers, terwijl anderen werden gepakt en vermoord. Na de oorlog zette hij zich in voor de nabestaanden. Geestelijk ging hij eraan onderdoor.

College 4: De NSB in oorlogstijd

In het derde en laatste deel van hun boekenserie over de NSB onderzoekt Robin te Slaa samen met Edwin Klijn de oorlogsperiode. NSB-leider Mussert hoopte met steun van de Duitsers de regeringsmacht over te nemen, maar kwam bedrogen uit. Waarom bleef hij collaboreren?

Locatie
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Theaterzaal (7e etage)
Oosterdokskade 143

Tijd
10:00-16:00 uur
deuren open v.a. 9.30 uur

Prijs
Abonnee: € 79
Regulier: € 95
Student: € 50

Bestel hier uw tickets.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN