
Milan Gies: “Sinds ik Bernard ken, heb ik hem geportretteerd in verschillende fasen van zijn leven. Onze vriendschap begon toen wij halverwege de twintig waren en elkaar op de toneelschool leerden kennen. Bernard was onconventioneel, eigenzinnig en mysterieus. Hij had een onweerstaanbare aantrekkingskracht en werd een inspiratiebron voor mij.
Hij liet mij zien hoe kunst de donkere kant van het leven kon verbeelden. Voor mij ging er een wereld open. Zo waren wij gek op de Kindertotenlieder van Mahler, luisterden naar de Viere letzte Lieder van Straus, bestudeerden schilderijen van Rothko en Bacon, lazen gedichten van Charles Bukowski en Jotie t’ Hooft en hielden we van de zwarte poëtische teksten van de band de Tindersticks. Ik bewoog van het theater naar de fotografie en alles wat wij toen deelden vormt nu de basis voor de thematiek in mijn werk.

Bernard, door Milan Gies. Foto: Museum van de Geest.
In de loop der jaren verteld Bernard mij steeds vaker dat hij worstelt met het leven en dat zijn gemoed zwaarder is geworden. Hij lijkt steeds meer op te schuiven naar de donkere kant van de kunst waar wij van houden, waar wij elkaar ooit in vonden.
Mijn focus in deze serie ligt op het bestuderen van de manier waarop zijn lichaam, houding en blik het verhaal vertellen van zijn, vaak pijnlijke, leven. Met een combinatie van liefde, hoop en interesse volg ik hem met de camera door de jaren heen. Soms lijkt het alsof ik probeer te doorgronden of het leven dat vroeger in hem bruiste nog terug te vinden is. In een kort moment of een vluchtige oogopslag.
Door ons contact en onze vriendschap is dit een menselijke zoektocht geworden. Dat is dan ook waar de serie vooral over gaat: mijn diepe verlangen iemand te blijven zien en kennen. Door Bernard te portretteren blijven we elkaar zien, ongeacht”.

Bernard, door Milan Gies. Foto: Museum van de Geest.
Kijk voor meer informatie en reserveren op de website van Museum van de Geest.
Vul deze informatie aan of geef een reactie.