Bergen bezet en bevrijd

Op zaterdag 19 juni 2021 mocht Het Sterkenhuis de deuren eindelijk weer openen voor publiek. Na anderhalf jaar sluiting is de nieuwe tentoonstelling  Bergen bezet en bevrijd te zien in het kleine maar fijne museum midden in Bergen. Aan de hand van foto's, historische krantenartikelen, affiches en spullen die de bezetter achterliet, maar ook met gedichten en feestrokken waarmee de bevrijding werd gevierd, vertelt het museum het verhaal van de impact van de bezetting en de vreugde van de bevrijding.

De vijf jaar durende bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog liet in iedere stad en dorp haar sporen en littekens, verhalen en beelden na. Zo ook in Bergen. Een jaar nadat in Nederland werd herdacht dat ons land 75 jaar geleden werd bevrijd, staat historisch Museum Het Sterkenhuis stil bij Bergens bewogen geschiedenis vanaf de mobilisatie in 1939 tot en met de bevrijding van het dorp in 1945.

Aan de hand van foto’s, historische krantenartikelen, affiches en spullen die de bezetter achterliet, maar ook met gedichten en feestrokken waarmee de bevrijding gevierd is vertelt het museum het verhaal over de impact van bezetting en evacuatie, honger en angst op het dagelijks leven van de Bergenaren. En over de vreugde en hervonden levenslust die de bevrijding bracht.

Beeld: Museum Kranenburg, Historisch Museum Het Sterkenhuis.

Open: di t/m zo 13:00 – 17: 00 uur | toegang: € 4,00 | kinderen t/m 16 jaar en kortingspassen: gratis

Bron: Historisch Museum Het Sterkenhuis

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.