Beginnerscursus genealogie bij het RHCVV

Heb je altijd al eens onderzoek willen doen naar je voorouders? Maar weet je niet waar je moet starten? In september en oktober verzorgt het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen de cursus 'genealogie voor beginners'. In deze cursus leer je onderzoek te doen naar wie je voorouders waren en zo je eigen stamboom uit te zoeken. Je kunt de cursus volgen op donderdagavond (startdatum 3 september) óf op vrijdagmiddag (startdatum 4 september). In vijf lessen leer je de verschillende papieren en digitale bronnen kennen, maar je gaat ook vooral zelf aan de slag met je eigen onderzoek.

In deze cursus leer je de basisvaardigheden van de genealogie (stamboomonderzoek). Je maakt kennis met primaire bronnen, zoals de burgerlijke stand, en secundaire bronnen, zoals het notarieel archief. Het wordt steeds makkelijker om vanuit huis in deze bronnen te zoeken naar gegevens, omdat steeds meer gedigitaliseerde informatie te vinden is op het internet. Maar hoe vind je je weg in die eindeloze hoeveelheid informatie? En hoe betrouwbaar is datgene wat je vind? Kunnen we daadwerkelijk wel alles vinden via het internet? En hoe maak je daar een overzichtelijke stamboom van?

Allemaal vragen waarop tijdens de cursus antwoord zal worden gegeven. Stap voor stap zal worden uitgelegd hoe je moet zoeken in bronnen als de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw- en begraafboeken, maar ook in een aantal belangrijke internetportals. Tijdens de lessen word je aan de hand meegenomen in de onderzoekssystematiek (hoe je stap voor stap je onderzoek uitvoert) en geven we uitleg over de verschillende bronnen. Maar je gaat ook vooral zélf aan de slag met je onderzoek. Tijdens alle middagen (of avonden) is er ruimte om zelf onderzoek te doen waarbij deskundige hulp tot je beschikking staat. Komen je voorouders niet uit deze regio? Geen probleem! Juist omdat we met veel digitale bronnen aan de slag gaan, hebben we ook toegang tot veel informatie in het hele land. De cursus wordt afgesloten met een rondleiding door het archiefdepot.

Foto: Portret gezin Lodewijk Schiethart, juli 1887 (RHC Vecht en Venen, Sch0010)

Bron: Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen