Beemster forten fietsroute

Twee werelderfgoederen in één route. Wat wil je als fietser nog meer? Je fiets door het werelderfgoed Droogmakerij de Beemster en je komt langs vier imposante Stellingforten die liggen in het zuidelijk deel van de droogmakerij.

Vanuit hartje Purmerend rijd je direct de Beemsterringdijk op en kun je de diepe polder goed overzien. Bij Fort Benoorden Purmerend duik je omlaag en beleef je de strakke, geometrische inrichting. Vanuit het charmante Middenbeemster leidt de route langs mooie stolpboerderijen naar Fort aan de Nekkerweg. Dit voormalige verdedigingswerk heeft als wellness hotel een prachtige nieuwe bestemming gekregen. Geniet van het terras bij de poterne. De fietstocht gaat verder naar Fort Spijkerboor, het grootste en zwaarst bewapende liniefort. De rondleiding door het enorme gebouw is zeer indrukwekkend!

Het fietsrondje door De Rijp laat je daarna een heel andere kant van de route zien. Voor de droogmaking was De Rijp een welvarende vissersplaats en dat zie je als je langs het sierlijke stadhuis rijdt. Terug bij Spijkerboor steek je bij de kruising van de Beemsterringvaart en het Noordhollands Kanaal met het pontje over naar de andere kant. Je fietst om de Starnmeerpolder voor een kijkje bij Fort bij Marken-Binnen en keert nog een keer terug naar Spijkerboor. Ook het laatste deel van de tocht is heerlijk fietsen tussen de weiden, de sloten en de idyllische buurtschap Neck.

Bekijk hier een impressie van de forten die zijn opgenomen in deze fietsroute:

Wil je ook meefietsen vanaf station Purmerend door het Werelderderfgoed Droogmakerijk de Beemster? Bekijk de fietsroute via deze link.

Bron: Stelling van Amsterdam