
Internationale topkunstenaars en jong Nederlands talent tekenen voor de beelden en installaties die deze zomer te zien zijn op de Amsterdamse Apollolaan, Minervalaan en Zuidas. ARTZUID transformeert deze lanen tot een surreëel stedelijk landschap waarin figuratief werk wordt afgewisseld met architectonisch aandoende abstracte beelden. Ze vertonen een grote variëteit in formaat en materiaal. Wat ze verbindt is hun focus op het raadsel van het menselijke bestaan. De verwondering, de emoties en de visioenen van het zijn. De ambities en de angsten over onze plaats in de wereld. Kunstenaars als Leiko Ikemura, Alicja Kwade en Neo Rauch nodigen de bezoeker uit tot een gedachtewisseling hierover, een zinnelijk gesprek met de beelden. Pregnant getoond wordt de ontreddering van de bezetting, de angst voor de oorlog en de geest van verzet in de bijdragen van kunstenaars als Magdalena Abakanowicz, Shinkichi Tajiri en Armando. Atelier van Lieshout refereert aan macht en onmacht, strijd en slachtofferschap, in een groep figuren rond een ruiter te paard. In het parcours van ArtZuid wordt dit werk in verbinding gebracht met het Monument Indië-Nederland op de Apollolaan. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de meer dan 60 werken die ArtZuid bevolken.
De architectonische beelden en installaties van ook vaak jonge kunstenaars hebben een engagement en idealisme dat doet denken aan dat van architect H.P. Berlage en de stadsbeeldhouwer Hildo Krop. Zij prikkelen de bezoekers om na te denken over de toekomst van de stadsgemeenschap en antwoord te zoeken op de vraag welke strategieën nodig zijn om een duurzame en vreedzame samenleving te creëren.
Deelnemende kunstenaars zijn onder meer: Arlene Shechet, Alicja Kwade, Nadia Naveau, Leiko Ikemura, Paloma Varga Weisz, Lina Iris Victor, Tschabalala Self, Leilah Babirye, Marion Verboom.
Kunst als brug in tijden van polarisatie
ARTZUID-directeur Cintha van Heeswijck: “Aanleiding voor het huidige tentoonstellingsconcept is de toenemende polarisatie in de stad in het jubileumjaar. Vrijheid en tolerantie kunnen we nooit voor lief nemen, we moeten er altijd de barricaden voor op. Met deze tentoonstelling willen we bijdragen aan verdraagzaamheid en verbroedering; kunst op straat creëert een plek van ontmoeting. ARTZUID 2025 wil bezoekers inspiratie en perspectief bieden.”
Publieksprogramma
Bezoekers kunnen gedurende de loop van de tentoonstelling terecht bij het ARTZUID Informatiepaviljoen, Minervalaan 1 te Amsterdam. Zo’n honderd buurtvrijwilligers houden dit paviljoen draaiende. Bezoekers kunnen er terecht voor de routekaart, catalogus, ARTZUID-audiotour, instaprondleidingen, Hildo Kroptours, Artist Talks, workshops, miniatuurbeelden en merchandise. Na de wandeling is het daar heerlijk toeven op het terras met een hapje en een drankje.
Voor scholen, zowel lager, middelbaar en hoger onderwijs, is uiteenlopend lesmateriaal beschikbaar dat via de website kan worden besteld en digitaal verkrijgbaar is vanaf eind april.
Cintha van Heeswijck: “Het is ongelooflijk belangrijk om kinderen al jong met kunst in aanraking te brengen. Ze leren out of the box te denken. Niets is gek, alles kan. Met kunst proberen we hun horizon te verbreden en open te staan voor het nieuwe en andere.”

Neo Rauch, Nachhut, 2011 Courtesy Galerie Eigen + Art Berlin/Leipzig. Copyright Neo Rauch VG Bildkunst Bonn. Foto: Uwe Walter Berlin.
Bron: ARTZUID
Vul deze informatie aan of geef een reactie.