Amsterdam in gesprek: over stadsdichter F. Starik

Amsterdam in gesprek is de historische zondagmiddagsalon in het Stadsarchief. Elke eerste en derde zondag van de maand worden spraakmakende gastsprekers geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of een actueel onderwerp wordt in historisch perspectief geplaatst.

In de komende editie van Amsterdam in Gesprek vertelt schrijfster Vrouwkje Tuinman over haar levenspartner, stadsdichter F. Starik.

Klaar afscheid van moeder en zoon heeft Vrouwkje Tuinman niet geschreven, maar bezorgd. Het zijn stukken van F. Starik, die ze uit zijn computer heeft gevist, geredigeerd en aan elkaar heeft gemonteerd. F. Starik, dichter en beeldend kunstenaar, was van 2010 tot 2011 stadsdichter van Amsterdam. In 2002 richtte hij de Poule des Doods op, een dichterscollectief dat zorgt voor een passend gedicht bij de uitvaart van eenzame overledenen. In Klaar schrijft hij over zijn dementerende moeder, haar aftakeling en de zorg die hij haar verleent. Het tweede onderwerp is Starik zelf. Hij krijgt een hartinfarct en wordt zelf patiënt. Starik moet stoppen met roken, stoppen met drinken. Moeder en zoon, allebei overgeleverd aan de zorg van anderen. Vrouwkje Tuinman trof zijn nagelaten bekentenissen aan in zijn computer en maakte er een ontroerend boek van, een laatste eerbetoon aan deze bijzondere dichter, schrijver en kunstenaar.

Amsterdam in gesprek. Via Stadsarchief Amsterdam.

Praktisch

Datum: 17 november 2019
Aanvang:
15 uur
Locatie:
Stadsarchief Amsterdam
Toegang:
De toegang is gratis

Let op: vrije inloop, het aantal zitplaatsen is beperkt. Wees dus op tijd.