Amsterdam Art Week

Van 17 tot en met 27 juni staat Amsterdam in het teken van hedendaagse kunst tijdens de Amsterdam Art Week 2021.

Het wordt een bijzondere editie. Het jaarlijkse succesvolle Amsterdam Art Weekend, dat voorheen plaatsvond in november, wordt dit jaar eenmalig verplaatst naar juni en uitgebreid tot een volledige Art Week. Wat onveranderd blijft, is dat het hedendaagse kunstevenement samenvalt met de RijksakademieOPEN en dat Amsterdam Art opnieuw alle schakels van de hedendaagse kunstketen in de stad activeert: van onze wereldberoemde musea en kunstenaarsresidenties tot de meest vooruitstrevende galeries en projectruimtes. Tien dagen lang zal de stad bruisen van de tentoonstellingen, performances, screenings, debatten, galerietours en open ateliers. Met een uitgebreid en fijnmazig programma biedt de Amsterdam Art Week bezoekers de kans om het nieuwste op het gebied van hedendaagse kunst te ontdekken.

Bekende en nieuwe deelnemers

De Amsterdam Art Week telt dit jaar meer dan 50 deelnemende instellingen. Naast vaste partners als de Rijksakademie, De Ateliers, Stedelijk Museum, Foam, Eye Filmmuseum, Oude Kerk, De Appel, Framer Framed en galeries als Akinci, Annet Gelink Gallery, Galerie Fons Welters, Lumen Travo, Ron Mandos, STEVENSON en Tegenboschvanvreden, zijn we verheugd om dit jaar een aantal nieuwe deelnemers te verwelkomen, waaronder het Amsterdam Museum, Bildhalle, Galerie Fleur & Wouter, Josilda da Conceição gallery, Projectspace On the Inside, Thami Mnyele Foundation, Welcome Stranger en WOW Amsterdam.

Coronaproof editie

Tijdens de Amsterdam Art Week zullen, in overeenstemming met de nationale regelgeving, strikte maatregelen getroffen worden om ieders gezondheid en veiligheid te waarborgen. Bezoekers worden gevraagd zich vooraf te registreren voor bepaalde programmaonderdelen en de beperkte capaciteit per locatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Kasper Bosmans, Legend: Vair Triptych, 2020, Courtesy Gladstone Gallery New York / Brussels.

Hoogtepunten programma

Deze uitzonderlijke editie van de Amsterdam Art Week voert bezoekers door de hele stad. Hieronder volgen enkele hoogtepunten uit het programma:

Op donderdag 17 juni openen de galeries om 14:00 uur gezamenlijk hun deuren voor het publiek, waarna zij tot en met 27 juni dagelijks geopend zijn van 12:00 tot 19:00 uur. Naast nieuwe tentoonstellingen presenteren de galeries verschillende, gratis toegankelijke specials: een Artist Talk, een geluidsinstallatie of een boekpresentatie. Op gezette dagen organiseert Amsterdam Art verschillende galerietours, begeleid door kunstexperts als Ann Demeester, Imara Limon en Bart Rutten.

Vanaf vrijdag 18 juni kunnen bezoekers de nieuwste generatie internationale kunstenaars ontdekken tijdens de open studios van de Rijksakademie. In de Amsterdam Art Gallery in Capital C is werk te zien van voormalige deelnemers van de Rijksakademie, De Ateliers en enkele andere artists-in-residencies in een groepstentoonstelling samengesteld door curator Aude Christel Mgba.

Op zaterdag 19 juni kan het publiek als eerste terecht bij de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum met nieuw werk van eigentijdse kunstenaars als Ahmet Ögüt, Sarah van Sonsbeeck, Berend Strik en Sharelly Emanuelson. Diezelfde zaterdagmiddag vindt een verdiepend debat plaats in het Stedelijk Museum over de positie van Amsterdam in de internationale kunstwereld met als sprekers o.a. Rein Wolfs, Adam Szycmzyck, Charl Landvreugd, Joost Bosland en Otobong Nkanga.

Na een brunch op zondag 20 juni bij De Appel of Het HEM is er een exclusief programma in Eye Filmmuseum met twee filmpremières: een spectaculaire korte film van RAAAF en de eerste speelfilm van Juul Hondius, gevolgd door een debat over beladen historische monumenten.

Op maandag 21 juni staat de Oude Kerk stil bij het werk van de Argentijnse kunstenaar Léon Ferrari tijdens een symposium met Charles Esche (Van Abbemuseum) en Andrea Wain (Reina Sofia, Madrid) in het kader van de tentoonstelling Here is Where We Meet van Aimée Zito Lema.

Woensdag 23 en donderdag 24 juni organiseert Amsterdam Art exclusieve atelierbezoeken bij de 4 genomineerde kunstenaars voor de Prix de Rome; Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar.

Binnen het Professionals programma organiseert Amsterdam Art op zaterdag 19 juni en zaterdag 26 juni vier speciale tours naar vier minder bekende internationale residenties in de stad: BijlmAIR, Framer Framed Molenwijk, Thami Mnyele Foundation en WOW Amsterdam.

Tot slot, als bijzonder hoogtepunt, presenteert Eye Filmmuseum gedurende de Amsterdam Art Week de veelgeprezen serie Small Axe van de Britse kunstenaar en filmmaker Steve McQueen, met aansluitend aan de eerste vertoning een gesprek met de maker [dit onderdeel is nog onder voorbehoud].