
Amstelveen, bezetting en bevrijding
Op 5 mei 1945 kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog, een donkere periode voor heel Nederland. Ook in Amstelveen heeft deze oorlog zijn sporen nagelaten. Toen de oorlog op 10 mei 1940 begon, werd Schiphol gebombardeerd en een paar dagen daarna Bovenkerk. Er kwamen Duitse soldaten en de Amstelveners probeerden zo goed mogelijk hun leven voort te zetten. In het begin ging dat nog wel, maar naarmate de oorlog langer duurde, werd de situatie nijpender. Huizen werden gevorderd, voedsel en brandstoffen werden schaars en 165 van de ongeveer 400 joodse inwoners zijn uiteindelijk niet meer teruggekomen. De nabijheid van Schiphol betekende een bijna permanente confrontatie met bombardementen en beschietingen vanuit vliegtuigen, luchtgevechten, afweergeschut en neerstortende vliegtuigen.

Beeld via Vereniging Historisch Amstelveen.
Tentoonstelling
Wilt u weten wat er allemaal is gebeurd tijdens de Duitse bezetting in Amstelveen en hoe het leven hier toen was? Bezoekt u dan de bijzondere tentoonstelling ‘Amstelveen 80 jaar bevrijd’ in Museum Cobra van zaterdag 5 april tot en met 4 mei 2025. De tentoonstelling belicht diverse thema’s en geeft weer dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Documenten, foto’s, objecten en film informeren u over het dagelijks leven, de Duitse militaire aanwezigheid, onderdrukking, verzet, goed of fout, militaire oorlogshandelingen, bevrijding en herdenken. Op zaterdag 5 april opent burgemeester Tjapko Poppens de tentoonstelling, samen met Anne-Rose Mater-Bantzinger, de dochter van Jetty Paërl (Jetje van Radio Oranje).
De tentoonstelling is geschikt voor iedereen, voor jong en oud, voor geboren Amstelveners en nieuwkomers. De tentoonstelling is daarom in Nederlands en Engels te volgen. De tentoonstelling is een onderdeel van een gemeentebreed programma ‘Amstelveen viert 80 jaar vrijheid’, dat door Amstelveen Oranje is opgezet.

Bevrijdingsfeesten Amsterdamseweg 4-7juli1945. Foto: Beeldbank Amstelveen, via Vereniging Historisch Amstelveen.
Lezingen
Tijdens de tentoonstelling worden meerdere lezingen over de Tweede Wereldoorlog gegeven:
- zaterdag 12 april (14.00 uur) presentatie van René Kok over ‘Duitse eenheden in Amstelveen’;
- zaterdag 19 april (14.00 uur) Lezing van Hans Nauta over ‘Vliegvelden in Noord-Holland’.
- zondag 4 mei (14.00 uur) Presentatie van Paul Hoogers over de diverse gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog met filmfragmenten en bekende muziek uit die tijd.
Kijk voor de openingstijden op de website van Museum Cobra.
Voor meer informatie over de tentoonstelling www.historischamstelveen.nl en op Facebook ‘Amstelveen tijdens de bezetting’.
Vul deze informatie aan of geef een reactie.