Veranderende stad
De tentoonstelling pakt de draad op waar de eerdere tentoonstelling Al die Amsterdamse mensen. Foto’s 1935-1970 eindigde. De jaren 70 en 80 van de vorige eeuw stonden in het teken van stadsvernieuwing, de aanleg van de metrolijn, een diepe economische crisis en grote werkloosheid. Niet eerder in de geschiedenis verlieten zoveel bewoners de stad. Gezinnen verruilden verpauperde huizen voor doorzonwoningen in omliggende steden zoals Purmerend en Lelystad. Maar er was ook groei: de stad breidde zich uit met de voltooiing van de Bijlmermeer en de komst van nieuwe Amsterdammers via arbeidsmigratie, gezinshereniging en postkoloniale migratie. Aan het eind van de jaren 80 tekenen zich de contouren af van Amsterdam als financieel centrum, terrein van startups en investeerders.
Externe curatoren
De fototentoonstelling toont een kritisch, meerstemmig perspectief op de jaren ‘70 en ‘80. Het Stadsarchief heeft met een kritische blik naar de collectie historische foto-opdrachten willen kijken: wie zijn buiten beeld gebleven, en welke verhalen bleven tot nu toe onverteld? Maar ook: welke fotoseries en verhalen zijn – verrassend genoeg of niet – wel aanwezig, en hoe een selectie maken die eer doet aan de geschiedenis van álle Amsterdammers? Om antwoorden te vinden op die vragen, werd deze tentoonstelling samengesteld door een curatorial group: creatieve makers, kritische denkers, en (foto) historici die zich allemaal op hun eigen manier actief bezighouden met hoe geschiedenis verteld, bewaard en getoond wordt. Vanuit hun expertise wezen ze op hiaten én nieuwe kansen.
De curatorial group bestond uit Warda El-Kaddouri, letterkundige en auteur van het essay ‘Vergeet ons niet’ (2021), waarmee ze het Stadsarchief een spiegel voorhield; Jenny Smets, tentoonstellingsmaker, beeldredacteur en docent op het gebied van hedendaagse fotografie; Emin Batman, beeldend kunstenaar, architect in spé en content maker uit Amsterdam; Mark Bergsma, mede-eigenaar en oprichter van Van Gisteren, Giorgio en Onitcha Toppin, co-oprichters en eigenaars van modemerk Xhosa en Çiğdem Yüksel, fotograaf, in 2016 winnaar van de prestigieuze Zilveren Camera. Giorgio Toppin tekende ook voor het ruimtelijk en grafisch ontwerp van de tentoonstelling.
Al die Amsterdamse mensen – Foto’s 1970-1990 brengt verhalen tot leven over postkoloniale migratie, stadsvernieuwing, woonprotesten, economische crisis en het gevecht om gelijke rechten. Voor deze tentoonstelling is met vele geportretteerden en fotografen of hun nazaten gesproken. Het resultaat van de gesprekken is verwerkt in verdiepende verhalen, die te beleven zijn via een uitgebreide themawebsite, een audiotour en een driedelige podcast over pension de Tijdgeest.
Voor wie?
Al die Amsterdamse mensen – Foto’s 1970-1990 is een aanrader voor Amsterdam- en fotografieliefhebbers. De expositie is toegankelijk voor alle leeftijden en loopt tot en met 26 januari 2025.
Bron: Stadsarchief Amsterdam
Vul deze informatie aan of geef een reactie.