Adriaan Pauw: trotse Heer van Heemstede

In 1620 wordt de schatrijke Amsterdamse koopman Adriaan Pauw Heer van Heemstede. In het Gasthuis van Museum Haarlem wordt een kleine expositie aan deze vermogende man gewijd. Met onder andere bijzondere tekeningen van de Haarlemse kunstenaar Jan Martszen de Jonge van het bezoek van koningin Henriëtta Maria en prins Willem II aan het Huis te Heemstede op 8 september 1642. Nu te zien in Museum Haarlem, zodra het museum weer open mag.

Doctor in de rechten, koopman, bewindvoerder van de VOC, raadpensionaris van Holland en West-Friesland, leider van de vredesonderhandelingen in Münster en Heer van Heemstede: dat zijn in een vogelvlucht de functies van Adriaan Pauw.

In 1620 werd de schatrijke Amsterdamse koopman Adriaan Pauw Heer van Heemstede, net 400 jaar later wijdt Museum Haarlem een kleine Gasthuisexpositie aan deze vermogende man. Met onder andere bijzondere tekeningen van het bezoek van koningin Henriëtta Maria en prins Willem II aan het Huis te Heemstede op 8 september 1642. De Haarlemse kunstenaar Jan Martszen de Jonge maakte meerdere tekeningen van dit bijzondere bezoek, omringd door een grote menigte. Nu voor het eerst voor het publiek te zien.

Huis te Heemstede. Via Museum Haarlem.

De expositie is vanaf het moment dat de musea weer open mogen tot en met 5 april te zien in het Gasthuis van Museum Haarlem. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van Museum Haarlem.

Bron: Museum Haarlem