75 jaar Zuiderzeemuseum

Tegenwoordig is het buitenmuseum een bruisend museumdorp, waar je echt kan ervaren hoe de mensen vroeger rond de Zuiderzee leefden, waar je je onderdompelt in hun vissersbestaan. Ooit was dit alleen een droom. Een droom én een heldere visie van één man: Siebe Jan Bouma. De jubileumtentoonstelling neemt je mee op reis vanaf het prille begin, van de eerste plannen, de moeilijkheden die overwonnen werden, tot het enthousiasme van heel veel mensen en de durf en volharding om dit megaproject te realiseren.

Book 1 min

Een totaalbeleving

Kleurige klederdracht, vissersschepen, ambachten en tradities. De typische Zuiderzeecultuur zou razendsnel verdwijnen na de afsluiting van de Zuiderzee. Naar het voorbeeld van het Nederlands Openluchtmuseum maakte Siebe Jan Bouma een plan voor het buitenmuseum om de Zuiderzeecultuur te behouden. Het moest een totaalconcept worden van schepen, water, grond, groen en gebouwen. Geen statisch geheel, maar een vissersdorp waar rolspelers en ambachtslieden aan het werk zijn. En een plek waar de bezoekers het zeezout op hun tong proeven, de vis ruiken, de wind en zon op hun huid voelen, getimmer horen en verblind worden door de kleurenpracht van de klederdracht. Een totaalbeleving dus.

Plan Zuiderzeemuseum, 1947, Siebe Jan Bouma. Beeld: Zuiderzeemuseum.

Bouwkundige puzzel

Hoe maak je een museum waar échte gebouwen en bruggen museumobjecten zijn? De tentoonstelling geeft een kijkje achter de schermen en vertelt hoe dit lukte; over het jarenlang werken aan het perfecte plan en het vinden van draagvlak en steun, de intensieve zoektocht naar geschikte panden, de juiste interieurs en gebruiksvoorwerpen, het opmeten, uittekenen, demonteren, vervoeren en weer opbouwen van panden in het museum. Soms steen voor steen, maar later ook – spectaculair – in hun geheel.

Beeld: Zuiderzeemuseum

Terugkijken en toekomst

Ook kijkt het museum kritisch terug: want, sommige panden werden gered van de sloop, maar de brug van Jorwert werd onder protest van de inwoners weggehaald om naar het museum verplaatst te worden. En het museum kijkt ook vooruit; het behoud van het buitenmuseum is een belangrijk thema. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat het Zuiderzeemuseum ook de volgende 75 jaar de plek blijft waar nieuwe generaties de oude Zuiderzeecultuur kunnen ontdekken en beleven?

De tentoonstelling is te zien van 2 juni tot en met 24 september 2023.

Bron: Zuiderzeemuseum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN