75 jaar vrijheid: verhalen om nooit te vergeten

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ gaat Stedelijk Museum Alkmaar in de regio op zoek naar objecten uit de oorlog met een verhaal om nooit te vergeten. Deze objecten en verhalen worden verzameld door basisschoolleerlingen, in samenwerking met het project ‘Oorlog in mijn buurt’.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Stedelijk Museum Alkmaar organiseert van 14 maart tot en met 14 juni een kleine tentoonstelling vol herinneringen.

Jonge erfgoeddragers

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ gaat Stedelijk Museum Alkmaar in de regio op zoek naar objecten uit de oorlog met een verhaal om nooit te vergeten. Deze objecten en verhalen worden verzameld door basisschoolleerlingen, in samenwerking met het project ‘Oorlog in mijn buurt’. De leerlingen interviewen ooggetuigen van de oorlog of hun nabestaanden, verzamelen de verhalen en geven deze door zodat ze nooit vergeten worden.

Augustus 1945: bevrijdingsfeesten. Hardloopwedstrijd in de Emmastraat in Alkmaar Bosman, P.J. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1300233.

De tentoonstelling is van 14 maart tot en met 14 juni in de kleine zaal van het Stedelijk Museum Alkmaar te zien. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.