Ontdek Oneindig Noord-Holland

Reis vanuit je luie stoel mee door het landschap van Noord-Holland. Onze wandelingen voeren je digitaal langs historische huisjes, pittoreske polders en verkoelende vijvers.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over erfgoed, musea, monumenten en archeologie. Ontdek hier het cultureel erfgoed van Noord-Holland.

Leven met het water

Water is van oudsher vriend en vijand. Oude poldermolens, gemalen, dijken en sluizen vertellen het verhaal over de strijd tegen natte voeten. Maar de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie laten zien hoe Hollanders het water ook succesvol inzetten als middel tegen indringers.

Oog van de meester

Al eeuwen inspireert het Noord-Hollandse landschap kunstenaars. Van de zeventiende-eeuwse landschappen van Van Ruysdael en Van Goyen, Monet in de Zaanstreek, de Bergense en Larense school tot hedendaagse schilders en kunstenaars. Ook werden op verschillende plekken in Noord-Holland internationaal bekende kunstenaarsdorpen opgericht.

Ga mee op tijdreis

Op onze historische kalender kun je per dag zien wat er in het verleden gebeurd is, bijvoorbeeld op jouw eigen verjaardag. Duik in het verleden met de kalender van Oneindig Noord-Holland!

Nieuwste verhaal

Dirk Weijtingh: boer in de Volendammer Meer

verhaal

De geschiedenis van de familie Weijtingh is onlosmakelijk verbonden met Volendam. Drie opeenvolgende generaties bestierden als ‘meereboer’ de boerderij met bijbehorende molen in de Volendammer Meer. In deze zeventiende-eeuwse polder maakten ze lief en leed door en deden ze ondertussen hun best om de voeten droog te houden.

Lees verder

Laatste nieuws

De musea zijn weer open!

nieuws

‘We mogen weer’, schrijft het Amsterdamse filmcentrum Eye. En ze zijn niet het enige museum dat de deuren weer wijd open gooit voor publiek. Vanaf woensdag 26 januari mogen alle culturele locaties weer open en déze musea hebben er in ieder geval enorm veel zin in.

Lees verder

Nieuwste video

Wie verraadde Anne Frank en haar familie in 1944?

video

De afgelopen jaren heeft een onderzoeksteam bestaande uit oud-rechercheurs, historici, journalisten en archiefonderzoekers alle mogelijke scenario’s opnieuw onderzocht. Peter Kroesen, WOII-specialist bij Stadsarchief Amsterdam, legt uit op welke manier bronnen uit het Stadsarchief het team hebben geholpen bij hun speurwerk. Ook toont hij een politiedossier met cruciaal bewijsmateriaal, dat zal worden opgenomen in de collectie. Vanaf 18 februari 2022 zijn deze documenten te bekijken in de Schatkamer, de toegang is gratis.

Kijk hier

Verhalen op de kaart

Reis door de grote collectie historische verhalen en ontdek het cultureel erfgoed van Noord-Holland.

Bekijk kaart