Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Verhaal 18 april 1929: brand Paleis voor Volksvlijt

Het Paleis voor Volksvlijt brandde in de nacht van 17 op 18 april 1929 op dramatische wijze af. Slechts een deel van de galerij bleef overeind. Deze kop van een beeld werd als een van de weinige herkenbare restanten teruggevonden in de as en bevindt zich nu in de collectie van het Amsterdam Museum.

Negentiende-eeuws gebouw

Het Paleis voor Volksvlijt stond aan het Frederiksplein waar nu De Nederlandsche Bank staat. Het was een imposant bouwwerk, geïnspireerd op het Crystal Palace (1855) in Londen. Het ontwerp van het tentoonstellingsgebouw was van Cornelis Outshoorn (1810-1875) in opdracht van stadsweldoener Samuel Sarphati (1813-1866). Het gebouw was geheel opgetrokken uit staal en glas, kwam gereed in 1864 en typeerde de negentiende eeuw ten volle.

Kop van beeld afkomstig van het Paleis voor Volksvlijt.

Beeld: collectie Amsterdam Museum.

Kop van beeld afkomstig van het Paleis voor Volksvlijt.

Beeld: collectie Amsterdam Museum.

Plannen voor herbouw

Behalve voor tentoonstellingen werd het Paleis gebruikt voor allerlei bijeenkomsten en wekelijkse concerten. In de galerij waren luxe winkels gehuisvest. In 1960 werd het laatste deel van de galerij afgebroken om plaats te maken voor het gebouw van de bank. Bekende Amsterdammers, onder wie kunstenaar Wim T. Schippers (1942) maken zich nog steeds hard voor de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt.

Gerelateerde verhalen: IJzeren eeuw, Paleis voor Volksvlijt en andere herinneringen‘Kluis blokkeert herbouwplannen Paleis voor Volksvlijt’Kunstenaar wil ‘verschrikkelijk gebouw’ behoudenEen koepelkerk op het Rembrandtplein

Automatisch gerelateerde verhalen: IJzeren eeuw, Paleis voor Volksvlijt en andere herinneringen‘Kluis blokkeert herbouwplannen Paleis voor Volksvlijt’Kunstenaar wil ‘verschrikkelijk gebouw’ behoudenEen koepelkerk op het Rembrandtplein

1 reacties op 18 april 1929: brand Paleis voor Volksvlijt

  • Geschreven door Dirk-Thomas J.M. de Boer
  • |
  • 28 december 2013

Misschien is de tijd nu gerijpt om dit voormalige architectonisch hoogstandje van die tijd toen, nu te herbouwen als project van werk ervaring opdoen voor jonge bouwvakkers. Er zal ergens in Amsterdam een plek zijn waar het Paleis voor Volksvlijt herbouwd kan worden. Ook al wil het huidige Kabinet de mooie opgebouwde culturele schatten aan voorwerpen en schilder en beeldhouwkunst totaal ontmantelen. Als overvloedige rommel van de hand te doen en ons cultureel erfgoed vernietigen omdat het onderhoud te duur is. Dit cultureel erfgoed hoort bij Nederland, daarvoor komt de eigen burger en de toerist het bekijken.U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland