Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Verhaal Stadskinderen in Egmond aan Zee

Arie Cornelis Bos (1870-1934), onderwijzer aan de Openbare Lagere School te Egmond aan Zee, was zeer begaan met het lot van ziekelijke stadskinderen. In 1901 nam hij met A. Kerdijk uit Amsterdam en G.L. Zwartendijk uit Rotterdam het initiatief tot het Centraal Genootschap voor Kinderherstellings- en Vakantiekolonies. Het Genootschap kreeg in 1905 de beschikking over een huis in Egmond aan Zee. Hier konden de eerste bleekneusjes worden ondergebracht voor een verzorgde vakantieweek in een natuurrijke en gezonde omgeving. De belangstelling was overweldigend. Al snel moesten er meer onderkomens in Egmond aan Zee worden gezocht. De wens een eigen koloniehuis te realiseren werd hierdoor sterker. Het Genootschap kocht een terrein in het duingebied waarop zij een tehuis lieten bouwen naar een ontwerp van architect P.N. Leguit uit Alkmaar. Op 18 mei 1907 kon het eerste koloniehuis ‘Kerdijk’ worden geopend. Het bood ruimte aan 60 kinderen.

Koloniehuis Zwartendijk in Egmond aan Zee.

Bron: Regionaal Archief Alkmaar.

Koloniehuis Zwartendijk in Egmond aan Zee.

Bron: Regionaal Archief Alkmaar.

Koloniehuis Zwartendijk

De opening wakkerde de belangstelling voor dergelijke koloniehuizen nog meer aan. Ook de voormalige bar van het Kurhaus aan de Boulevard en locaties in Egmond aan de Hoef moesten worden afgehuurd. De aanhoudende vraag bracht het comité ‘Ter wille van het Kind’ ertoe gelden in te zamelen voor een tweede tehuis. De inzameling resulteerde in de bouw van het koloniehuis ‘Zwartendijk’ in Egmond aan Zee dat op 28 juli 1910 werd opgeleverd. Het telde 160 bedden. Met deze en andere vestigingen van katholieke en protestants-christelijke signatuur groeide Egmond in het begin van de twintigste eeuw uit tot de gemeente met de meeste kindertehuizen van Nederland. Decennia lang zou het met kinderkolonies worden geassocieerd.

100.000ste kind: Diddy Leeseman

Op zaterdag 15 april 1935 kon de 13-jarige Diddy Leeseman uit Hilversum als het 100.000ste bleekneusje worden begroet. Onder een klaterend applaus van honderden jongens en meisjes, getooid met witte en groene strikken en wit-groene lintjes, werd zij in het koloniehuis Zwartendijk in het zonnetje gezet. Als cadeau ontving zij een zilveren lepel en vork. Volgens de krantenverslagen bedankte ze met flinke stem en stond zij onbevangen het Polygoonjournaal te woord.

Activiteiten in de koloniehuizen

Aanvankelijk arriveerden de meeste kinderen per stoomtram op het station te Egmond aan Zee. Dat moet voor velen al een geweldige belevenis zijn geweest. Minder aangenaam waren de verplichte ontluizing en wasbeurt bij aankomst in het koloniehuis, maar verder stond hen een aantrekkelijk programma te wachten met veel ochtendgymnastiek, enkele uren les, fikse duinwandelingen, strandbezoek, gezond eten en veel rust. Er was zelfs een lighal ontworpen op het duinterrein van Zwartendijk om bij guur weer optimaal te kunnen profiteren van de buitenlucht. Op de woensdagen werden er brieven naar huis verzonden (waaruit onwelgevallige zaken en onvertogen woorden door de leiding waren verwijderd).

Gymnastiek op het terras van het koloniehuis.

Bron: Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Gymnastiek op het terras van het koloniehuis.

Bron: Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Terug naar koloniehuis Kerdijk

Plezier en enthousiasme voerden de boventoon, maar er waren natuurlijk ook kinderen die gekweld door heimwee heftig naar huis verlangden. Zo wisten twee Amsterdamse jongens in 1939 aan de aandacht van de begeleidsters te ontsnappen en langs het strand in de richting van IJmuiden te trekken. Verder dan Wijk aan Zee kwamen ze niet. Daar werden zij door politieagenten in de kraag gevat en naar koloniehuis Kerdijk teruggebracht.

Teloorgang kinderkolonie

Een halve eeuw lang floreerde de kinderkolonie. In de jaren vijftig en zestig tekende zich een ommekeer af. Kinderen die fysiek op peil werden gebracht maakten plaats voor patiëntjes die psychische en sociale zorg behoefden. Bovendien verschoven  zorg- en hulpverlening meer en meer naar de eigen omgeving, de school en het gezin. Aan koloniehuizen en herstellingsoorden was niet langer behoefte. In 1982 werd Kerdijk verbouwd tot appartementencomplex. Zwartendijk sloot datzelfde jaar de poorten om vanaf 1985 te dienen als gemeentehuis. Tegenwoordig zijn er in het majestueuze gebouw luxe appartementen gevestigd.

Auteur: Jan van Baar

Het originele verhaal is te lezen in de bundel ‘Ik was erbij’ deel 1.

Gerelateerde verhalen: Bergen: bruisend bloedLevertraan en pap met vellenOmzeilen tol onmogelijk

Automatisch gerelateerde verhalen: Bergen: bruisend bloedLevertraan en pap met vellenOmzeilen tol onmogelijk

28 reacties op Stadskinderen in Egmond aan Zee

 • Geschreven door sinternet
 • |
 • 24 juli 2011

Ik denk dat ik rond mijn 7de jaar een tijd in Egmond aan zee in een vakantiekolonie heb gewoond. Alleen kan ik de naam niet vinden. Het werd het Muizenhol genoemd. Wie kan mij meer vertellen? het was rond 1974-1975 dat mijn moeder mij daar bracht. b.v.d.

 • Geschreven door Denise Peperkamp
 • |
 • 07 april 2013

1974/1975..Zwartendijk te Egmond aan zee. Wie heeft er ook in die periode daar 'gezeten'? weet er nog heel veel van. Zou graag met iemand uit die tijd er over willen kletsen. Ik was toen ik daar kwam 9 jaar. Heb er 1 jaar en 2 mnd. gewoond. Ik woonde daar wel onder een andere naam. Graag hoor ik van je...groetjes Denise.

 • Geschreven door kitty holtkamp
 • |
 • 22 juni 2013

jan. t/m aug.1970 Graag zou ik in con tact willen komen die daar in die tijd ook hebben gezeten. twee namen herinner ik me nog..Emmy en Yvonne

 • Geschreven door Henk van Broekhuizen
 • |
 • 04 augustus 2013

Kan me niet veel meer herinneren. Ik was 7 of 8 jaar jaartal 68/69 herinner me nog de grote slaapzalen, de zusters met hun hoofddeksels de speeltuin en de toestellen de grote eetzaal, gymnastic op het terras. we hadden twee zusters in onze groep. we waren geen makkelijke groep. kan me nog vaag herinneren dat een suster ons niet meer de baas kon en in huilen uitbarsten. Het is voor mij een beetje een vaag verleden. maar heb toch fijne herinneringen aan die tijd.

 • Geschreven door Mientje deijkers
 • |
 • 08 september 2013

Ik werd vroeger Mientje Deijkers genoemd en heb anderhalf jaar in zwartedijk gezeten Ik herinner mij Juffrouw Tini en Anneke en Helma nog. Ik ben ooit nog eens in contact met de directrice geweest maar ook zij kon zich alleen mij nog herinneren en wist niet veel te vertellen over andere die bij mij in de groep zaten. Ik weet nog een Henriette en Ria met haar broertje en een Hannie (Hanna) te herinneren. Wie kan mij verder helpen aan eventuele foto's Ik heb ook eens als een prinses in een koets gezeten waar foto's van zijn gemaakt. Groetjes Mientje

Beste John, wellicht kan het Regionaal Archief Alkmaar u hierbij verder helpen. Vriendelijke groet, Wesley

 • Geschreven door Henk Bos
 • |
 • 19 februari 2014

Heb er ook 6 weken (najaar 1961) doorgebracht en wel in Huis Juliana, Beatrix stond er volgens mij niet ver vandaan schuin erachter of zoiets. Heb er een vreselijke tijd meegemaakt vandaar dat ik een enorme afkeer van strand en zee aan heb overgehouden moet er niks van hebben, snap al die mensen niet die zonodig aan het strand liggen te bakken elke zomer of er gaan wandelen, bah gadver nee doe mij maar de bossen meer rust geen gillende overspannen ouders die een dagje strand doen en willens en wetens worden getild door die uitbaters van de strandtenten. Enige wat ik mooi vond daar in Egmond aan Zee was de vuurtoren en volgens mij nu allemaal weg zijn. Ben er ooit nog eens terug geweest ergens in late jaren '70 zomaar om even te kijken hoe het er was, maar na een goede 20 min. weer snel wegwezen daar, de nare herinneringen kwamen weer boven, geen stap zal ik ooit nog doen daar.

 • Geschreven door Gretha Stoffer
 • |
 • 03 april 2014

Hello I to was at this place probably around 1954. My experience was very mixed. My worst memory was my mother taking me to the bus stop with a suitcase I thought we were going away together. When the bus came she put me on it with the suitcase and the door shut between us!! My Got I was only 5 years old it was a very traumatic experience. My stay at this place is another story, thank goodness I bumped into my cousin so I was not alone!!

 • Geschreven door Wil Stoop
 • |
 • 18 april 2014

hallo , heb er ook gezeten zo'n 45 jaar geleden. was denk ik zo'n 10 jaar. heb er nog veel herinneringen, vooral, wandelen,de duinen, de stranden, vuurtoren, slaapzalen, weet iemand ook iets van de barakken die er destijds naast stonden. volgens mij rechts van het complex.

 • Geschreven door Gerrits, Roland, Josje, Johan
 • |
 • 29 juli 2014

Ik heb samen met mijn 3 jaar jongere zus in Egmond aan zee in een van die huizen gezeten . We weten beiden niet welke het was. Als ik naar de gebouwen kijk, komt Zwartendijk mij erg bekend voor. Het zal ergens tussen 1967 en 1970 geweest moeten zijn. Mijn zus heet Jacqueline en was destijds 6 of 7 jaar oud. Zij weet dat we er geweest zijn maar kan zich er niet veel van herinneren. Ik zou graag willen weten of er ergens foto's in een archief bewaard blijven? Als iemand dat weet? Graag een adres. Bij voorbaat dank. Roland Gerrits

Beste Roland, U zou bij het Regionaal Archief Alkmaar kunnen informeren of het beeldmateriaal waar u naar op zoek bent daar misschien te vinden is. Adres- en contactgegevens vind u op www.archiefalkmaar.nl.

 • Geschreven door thomas
 • |
 • 23 maart 2015

Plezier en enthousiasme voerden de boventoon zo heb ik dit niet ervaren meer een strafkamp, Meester Heinz hielt er wel van om een paar flinke tikken uit te delen als je je reken taken niet goed had... ik was 7jaar (nu 47jaar) dat mijn ouder mij daar afzetten op de trap dit was goed voor mij had mijn opa gezegd tegen mijn ouders ze zullen hem daar discipline bij brengen ik kom dan ook niet meer met plezier naar Egmond

 • Geschreven door thomas
 • |
 • 24 maart 2015

Denise Peperkamp, dat zal de periode geweest zijn dat ik daar ook zat.

 • Geschreven door niesje kreeft
 • |
 • 24 maart 2015

ik heb daar gezeten in 1949 1950

 • Geschreven door wil
 • |
 • 04 mei 2015

zo'n 45 jaar geleden daar 6 weken gezeten met mijn 2 broers. zou het graag nog eens willen zien. sta er versteld van dat het nog bestaat.

 • Geschreven door niesje kreeft
 • |
 • 04 mei 2015

ja zou het ook wel eens terug willen zien al vond ik het geen mooie tijd.

 • Geschreven door sjef joris
 • |
 • 04 mei 2015

ik heb ook 2 Jaar in zwartedijk gezeten van 1969 tot eind 1971 het was een bizarre tijd het leek wel een strafkamp geen fijne herinneringen aan over gehouden.

 • Geschreven door niesje kreeft
 • |
 • 04 mei 2015

ik heb daar gezeten met nellie van de griend uit Bussum en corry schaap ook uit bussem. zou graag weten waar die zijn gebleven.

 • Geschreven door men de ruiter
 • |
 • 13 mei 2015

Ben in de jaren 50 in een wit gebouw met5 pilaren geweest aan de kant van de duinen, en een looprek boven Heeft iemand foto,s ervan Ik men de ruiter kom uit Kerkrade Graag zou ik van iemand iets horen

 • Geschreven door Men de Ruiter
 • |
 • 13 mei 2015

Nogmaals een kort berichtje ik denk dat het Prinses Juliana is geweest Heb slechte herinneringen eraan Kan iemand me helpen ?

 • Geschreven door Marga tielenburg
 • |
 • 14 juni 2015

Ik heb in wittendijk en zwartendijk gezeten met mijn broer Karel en zusje Mieke in 1959/1960/1961 steeds 6 weken in de zomervakantie. Ik kan mij herinneren dat ik een vriendin had zij heette dinie en kwam uit Almelo of Enschede ik kom uit Dordrecht het was er afschuwelijk streng en akelig vooral de slaapzalen je moest altijd op je rechterzijde slapen en mocht je niet omdraaien deed je dit wel dan stond je uren op de donkere gang. Je moest elke vrijdag een brief schrijven naar je ouders die werd gelezen als je er inschreef dat je naar huis wilde omdat je het niet naar je zin had en klaagde over het vieze eten dan moest je bij de directrice een nieuwe brief schrijven hoe leuk het er wel niet was. Ben een keer met 3 meisjes weggelopen tot savonds 8 uur door de politie teruggebracht en we hebben 2 dagen straf gehad. Het was er naar mijn belevenis een strafkamp je moest veel eten en zoveel mogelijk aankomen in gewicht dan scoorde men daarmee. Ik hoop op reacties van anderen die ook in zwarte dijk hebben gezeten. In witte dijk dat lag beneden zwarte dijk was het heel wat leuker de begeleiding was daar lief en begaan met kinderen

 • Geschreven door Men de Ruiter
 • |
 • 16 juni 2015

Ben via bleekneusje erachter gekomen dat het beatrix was , van foto,s Nou nog het jaargetal

 • Geschreven door Wietske
 • |
 • 04 augustus 2015

Ik heb ook 6 weken in Egmond aan zee gezeten en dat zal denk ik zijn 1958 of 1959 weet het niet meer precies. Ik heb nog wel een foto.

 • Geschreven door niesje kreeft
 • |
 • 04 augustus 2015

zou wel leuk zijn om oude foto,s terug te zien

 • Geschreven door meintje de vos
 • |
 • 24 september 2015

Ik dacht dat ik in1961 in zwartendijk heb gezeten maar ik heb een foto van mijn groep die hete de zonnestralen gr.2 zit ik met de groep buiten op een houten paard en nu zag ik ook een groep op het zelfde paard maar dat was in het tehuis kerkdijk nu weet ik dus niet of het klopt maar ik heb heel goede herinneringen aan mijn verblijf van 6 weken ik denk in maart/ april de foto die ik heb is gemaakt door foto Jonker voorstaat 135 egmond aan zee op 25 maart 1961 .

 • Geschreven door jaap van der doef
 • |
 • 26 september 2015

In welk gebouw weet ik niet meer, maar ik verbleef in de Kinderkolonie Egmond aan Zee in het najaar van 1945. Ik was ondervoed en een zenuwpees. Heb er goede herinneringen aan, vooral door het toneelstuk dat we mochten opvoeren en waarin ik een Sultan speelde. Waarschijnlijk zijn er niet veel medebewoners meer uit die tijd, Maar wie weet.

 • Geschreven door Trix Oskam
 • |
 • 07 maart 2016

Ook ik heb 2x 6 weken in een gezondheidskolonie in Egmond aan Zee verbleven. In Prinses Beatrix om precies te zijn. De eerste keer (januari'59) was ik net 5 jaar en werd ik erheen gestuurd omdat ik te mager zou zijn. Ik had al elke dag kwart litertjes ongeslagen room moeten drinken, maar dat had kennelijk niet het gewenste effect gehad. De zuster van onze groep was zeer kindonvriendelijk. Er was een meisje met rood haar dat in haar bed plaste en publiekelijk door deze zuster werd vernederd en er ongetwijfeld een trauma aan heeft overgehouden. Ik had lang haar, waar ze elke morgen vlechten in moest maken en dan trok ze met het kammen zo aan mijn haar dat ik gilde, waarop ik een uitbrander kreeg. Verder herinner ik me van deze keer niet veel. De 2e keer ging in vanuit Purmerend met de bus met andere kinderen opnieuw naar Prinses Beatrix. Ook het iets jongere zusje van een schoolvriendinnetje (Lia Sorgdrager) ging mee. Dit was een veel leukere periode en ik heb er ook veel meer herinneringen aan. Maar dat is misschien teveel voor in deze reactie. Als ik die ergens mag plaatsen, dan hoor ik dat graag! Ik kan nog steeds het 'kolonielied' uit mijn hoofd zingen.

 • Geschreven door Men de Ruiter
 • |
 • 08 maart 2016

Heeft misschien iemand een mailadresU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland