Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Verhaal Andere opzet Cees Groot-toernooi VV Zaandijk


Uitsmijter met Jong Ajax tegen hoofdklasser ADO’20

Cees Groot Memorial Day is de nieuwe naam van het jaarlijkse Cees Groot-toernooi. Zaterdag 13 augustus 2011 werd het gehouden op het terrein van VV Zaandijk. Het toernooi kende een nieuwe opzet met een vrouwenduel, een derby en als uitsmijter de wedstrijd tussen Jong Ajax en het hoofdklasseteam van ADO'20.

Cees Groot, 1966.

Beeld: archief Jan Wit.

Cees Groot, 1966.

Beeld: archief Jan Wit.

Cees en Henk Groot

Het toernooi dat in 1991 zijn eerste editie beleefde, is een eerbetoon aan de Zaandijk-speler Cees Groot die furore maakte in het profvoetbal en op 13 maart 1988 op 56-jarige leeftijd plotseling overleed aan een hartstilstand tijdens een wintersportvakantie in Sauerland. De voetbalcarrière van Cees Groot, geboren in 1932, mag er zijn. Als jochie voetbalde hij bij Zaandijk en speelde diverse jaren in de hoofdmacht, waaronder één seizoen (1955-56) samen met zijn jongere broer Henk.

Klassieke spits

In 1956 raakte Zaandijk de gebroeders kwijt. Cees, een klassieke spits, sterk en gevaarlijk met het hoofd, werd semiprof bij Heerenveen en Henk vertrok naar Stormvogels in IJmuiden. Maar een jaar later werden ze weer verenigd bij Stormvogels waar ze een gevaarlijk spitsenduo vormden. Dat had ook Ajax in de gaten, die hen in 1959 inlijfde. Ze beleefden een schitterend seizoen. Samen zorgden ze voor een indrukwekkende doelpuntenproductie. Aan het eind van het seizoen vierde het Ajax het landskampioenschap, waarin de gebroeders Groot een indrukwekkend aandeel hadden. Van de 109 doelpunten nam Henk er 38 voor zijn rekening en Cees 28.

Het kampioensteam van Ajax, seizoen 1959-1960.

Op de voorste rij de gebroeders Groot: Henk tweede van li...

Het kampioensteam van Ajax, seizoen 1959-1960.

Op de voorste rij de gebroeders Groot: Henk tweede van links en geheel rechts Cees. Beeld: archief Jan Wit.

Pittsburgh Phantoms

In 1963 scheidden hun wegen. Henk werd voor 2,5 ton (destijds een recordbedrag) aangekocht door Feyenoord en Cees maakte zijn vijfde en laatste seizoen bij Ajax vol. Precies honderd doelpunten maakte hij in vijf seizoenen bij de Ajacieden. In 1964 verkaste Cees naar FC Zaanstreek en in 1967 koos hij voor het avontuur in de Verenigde Staten waar hij uitkwam voor Pittsburgh Phantoms, samen met zijn maatje Cootje Prins. Dat verblijf was van korte duur en weer terug in Nederland meldde hij zich bij zijn oude club VV Zaandijk. Uitgerekend bij zijn terugkeer in de hoofdmacht brak hij bij zijn eerste wedstrijd een been waardoor hij maanden was uitgeschakeld. Na zijn actieve carrière als voetballer stortte hij zich op het trainersvak, had de jeugd en de amateurs van Ajax onder zijn hoede en was als trainer actief bij Zaandijk, ZCFC en WFC.

Gerelateerde verhalen: 18 maart 2010: Ajax bestaat 110 jaar25 april 1947: geboortedag Johan Cruijff'Grote Koogse' KFC miste landstitel zondagvoetbal op een haarHaarlemse sportpionier begint eerste Nederlandse voetbalclub

Automatisch gerelateerde verhalen: 18 maart 2010: Ajax bestaat 110 jaar25 april 1947: geboortedag Johan Cruijff'Grote Koogse' KFC miste landstitel zondagvoetbal op een haarHaarlemse sportpionier begint eerste Nederlandse voetbalclub

0 reacties op Andere opzet Cees Groot-toernooi VV ZaandijkU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland