Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Partner RKD - Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis

  • Archief
  • |
  • Partner sinds 06 juni 2014
Het RKD maakt kennis en informatie over kunst van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor wetenschap, kunsthandel en publiek.
7.000.000 reproducties
450.000 banden in de bibliotheek
150.000 veilingcatalogi
2.000.000 stuks persdocumentatie
1.500 meter kunsthistorische archieven
1.000.000 bezoeken RKD Explore (verwacht)
9.500.000 bezochte pagina's www.rkd.nl

Het RKD ondersteunt onderzoek, het samenstellen van tentoonstellingen en het schrijven van publicaties.Al meer dan 80 jaar werken wij succesvol samen met talrijke (inter)nationale partners en belangstellenden. Wij zijn lid van de Museumvereniging, van de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis en een van de grondleggers van de Research Institutes in the History of Art.

Wereldwijd bereik
Wij verzamelen documenten over Westerse kunst vanaf circa 1200. Belangrijke delen van de collecties zijn gedigitaliseerd en beschikbaar via www.rkd.nl. RKD Explore is ons portal tot een ongekende hoeveelheid aan kunsthistorische gegevens. Kunst van de Nederlanden krijgt een wereldwijd bereik. De verwachting is dat in 2014 RKD Explore 1.000.000 maal wordt bezocht, waarbij gemiddeld zo'n 10 pagina's worden bekeken, een stijging van bijna 300 % ten opzichte van 2012. Met een kleine 5500bezoekers aan onze studie- en leeszalen behoort het RKD tot de best bezochte kennisinstituten ter wereld. Tot onze vaste gebruikers behoren veel studenten.

Aanwinsten
Onze collecties worden dagelijks verrijkt. Wij profiteren daarbij in hoge mate van welwillende schenkingen en van de ondersteuning door particulieren en fondsen. Zo konden wij digitale kunstenaarsportretten van de bekende fotograaf Koos Breukel, een uniek archief van Kees van Dongen en belangrijke correspondentie van en een volledige bibliotheek over Piet Mondriaan verwerven.
De belangrijkste kunsthistorische bibliotheek van Nederland verwierf in 2013 bijna 9000 nieuwe titels. Het aantal uitleen-transacties groeide tot 22.000. De circa 600 archieven werden veelvuldig geraadpleegd: vooral de Mondriaan-correspondentie en de kunsthandels Van Wisselingh en Co en Goudstikker. In 2013 zijn 127 nieuwe inventarissen van archieven toegevoegd aan het totaal van 1.5 kilometer archief.

Publicaties en publiciteit
De imposante publicatie Jan Mankes, een kunstenaarsleven in brieven 1910-1920 was binnen enkele maanden uitverkocht. In 2014 verschijnt het e-boek. Oud Holland, het oudste kunsthistorische tijdschriftter wereld, verscheen vier maal. In Origine, Kunst en Antiek Journaal/Collect, Vind zijn wij goed vertegenwoordigd. Het RKD wordt jaarlijks meer dan 100 keer in gedrukte media en op TV vermeld. Opsocial media zijn wij actief.RKD Monographs is onze belangrijkste digitale publicatie met resultaten van kunsthistorisch onderzoek. Met Gerson Digital wordt een geïllustreerde, wetenschappelijk geannoteerde uitgave van Gersonsoverzichtswerk Ausbreitung und Nachwirkung der Holländischen Malerei des 17. Jahrhunderts gepresenteerd. De eerste monograph Gerson Digital over Polen is een groot succes. In 2014 volgen monographs over het oeuvre van Jan Sluijters en de atelierpraktijken van Daan van Golden.

Samenwerking
Wij werken samen met talrijke musea, erfgoed- en kennisinstellingen. Het Rubenianum (Antwerpen) en het RKD ontsluiten en presenteren informatie over de Zuid-Nederlandse schilder-, teken- en prentkunst. Met de Fondation Custodia (Parijs), het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, de Mellon Foundation (New York), het Getty Research Institute (Los Angeles), het Institut de l'Histoire de L'Art (Parijs), The Clark Institute (Williamstown) en andere partners werken wij aan projecten. Zo is The Rembrandt Database (www.rembrandtdatabase.org) is een gezamenlijk initiatief van het Mauritshuis en het RKD. Dit project verbindt zo'n 30 vooraanstaande musea en onderzoeksinstellingen. Het Gemeentemuseum Den Haag is onze partner voor www.mondriaan.nl. In 2014 start een onderzoek naar de correspondentie en geschriften van Mondriaan.

Activiteiten
Jaarlijks organiseren wij activiteiten voor wetenschap en publiek, zoals de Hofstede de Groot Lezing en een internationale Summer University voor jonge conservatoren en kunsthistorici. Het RKD biedt een platform voor bredere discussie middels symposia, studiedagen en expertmeetings. Iedere maand kan een lezing in de reeks Kunstgeschiedenis in uitvoering worden bezocht met aandacht voor actuele kunsthistorische onderwerpen. Tijdens onze gratis toegankelijke Beoordelingsspreekuren worden jaarlijks zo'n 400 kunstwerken beoordeeld. Schilderijen van Adriaan de Lelie en Philips Wouwerman werden ontdekt. Onderzoek leidde ook tot de ontdekking van het vroegste stadsgezicht van Breda en de toeschrijving van niet minder dan 20 'nieuwe' werken aan het oeuvre van Rombout Uylenburgh (ca. 1585-1628), een 'Pre-Rembrandtist'.

Vrienden
Wij koesteren de band met onze Vrienden, begunstigers en steungevers. Inmiddels dragen ruim 450 vrienden bij aan het RKD en verwelkomen wij hen bij exclusieve activiteiten. Ook bieden wij relaties de mogelijkheid een jaarabonnement voor het verrichten van onderzoek af te sluiten.

Openingstijden & entreeprijzen
Her RKD is op maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 - 17.00 uur. Dit zijn de reguliere openingstijden. Op feestdagen kunnen andere openingstijden gelden, raadpleeg daarvoor de website van het RKD.

Dagpas €3,-
Dagpas met korting* €1,50
Weekpas €9,-
Weekpas met korting* €4,-
Jaarkaart €30,-
Jaarkaart met korting* €15,- * Vrienden van het RKD en studenten (op vertoon van de studentenkaart) krijgen korting.